eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatói egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Szakértő: az orosz hatalom a kisebbik rosszat fogja választani

Az Oroszország-szakértő szerint a több százezres tüntetés után sem engedi majd szabadon az orosz bíróság Alekszej Navalnijt, aki letartóztatása után nyilvánosságra hozott egy Vlagyimir Putyin orosz elnök vagyonosodásáról szóló videót.

A mostani, leleplezőnek szánt film Vlagyimir Putyin orosz elnök százmilliárd rubeles palotájáról - amiről közölte, hogy sosem volt az övé - csak a jéghegy csúcsa. Itt egy nagyon régóta gyűlő elégedetlenségről van szó, ami Alekszej Navalnij körül csúcsosodott ki. A mostani letartóztatása, illetve hogy ezután egy nappal nyilvánosságra került ez a videó, katalizátora volt a feszültségeknek – mondta az InfoRádióban Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság kutatója.

Navalnij annak ellenére ment haza, hogy éppen csak túlélt egy novicsokos mérgezést, valamint hogy az orosz vezetés többször is jelezte, ha visszatér Oroszországba, letartóztatják – ez a kutató szerint komoly személyes elkötelezettséget jelent. Ezen túl azonban kulcsfontosságú, hogy idén duma-választásokat tartanak, és Putyin pártja, az Egységes Oroszország egyáltalán nem áll jól. "Navalnij maga nem tud elindulni ezen a parlamenti választáson, hiszen érvényes ítélet van vele szemben, ám az orosz ellenzék egyre jobban megszervezi magát, és a Navalnij-féle antikorrupciós mozgósítás, amivel az ellenzéki politikus egykor ismertségre tett szert, országszerte jól működik" – mondta Rácz András, hozzátéve: Navalnij mozgásban akarja tartani a híveit a következő választásokra.

A hétvégén országszerte tüntettek Navalnij letartóztatása ellen (az orosz hatóságok pedig rekordszámú tüntetőt vettek őrizetbe), mindazonáltal a kutató szerint ez nem fogja megakadályozni Navalnij bebörtönzését, ez jövő hétvégén bekövetkezik. A politikust legutóbb 30 napra tartóztatták le, és február 2-án lesz az a meghallgatás, amelyen a bíróság eldönti, hogy a korábban kiszabott 3,5 éves feltételes börtönbüntetés letöltendőre változik-e. Rácz András úgy véli,

az orosz hatalom fel fogja vállalni mind a külföldi, mind a belföldi tiltakozásokat és letöltendőre ítélik, egyszerűen azon logika mentén, hogy ha szabadlábon lenne, az sokkal nagyobb károkat okozna.

Vagyis ekkor lesz egy hasonlóan nagy tüntetés, amit a hatalom valószínűleg minden eszközzel megpróbál majd megakadályozni, ellehetetleníteni. A nagyságrendek érzékeltetésére a szakember megjegyezte: a mostani hétvégén 110 városban volt tüntetés, ez a 2011–2012-es megmozdulások óta a legnagyobb földrajzi kiterjedésű volt – nem az történt tehát, ami sokszor szokott, hogy Moszkvában és Szentpéterváron tüntetnek, máshol pedig csend van.

A mostani tüntetéseken a rendőrség az egész országban 3618 embert vett őrizetbe – kérdés, milyen ítéletek lesznek ellenük. Jellemzően szabálysértést vagy rövidebb elzárást szoktak kiszabni, ezek nem elegendőek ahhoz, hogy a Navalnij mellett elszántan tüntetőket otthon tartsák. Jövő hét végén még biztosan lesznek tüntetések, utána viszont kérdéses a folytatás.

Rácz András nem biztos abban, hogy a fehérorosz forgatókönyvhöz hasonló események valósulnak majd meg Oroszországban, mert ahhoz kellett az is, hogy az ottani hatalom nagyon erősen "félrekezelje" az ottani tüntetéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×