eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök a Moszkva szomszédságában fekvő Himki rendőrkapitánysága előtt, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt és korrupcióellenes aktivistát tartják fogva 2021. január 18-án. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt az előző napon vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren. A politikus Berlinből érkezett vissza hazájába, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. Navalnij ellen az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezése alapján december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Alekszej Navalnij újabb támogatóját tartóztatták le a szombati tüntetés előtt

Az orosz ellenzéki politikus szóvivőjét, Kira Jarmist kilenc napra dugták rács mögé. Charles Michel Navalnij szabadon bocsátását sürgette Vlagyimir Putyinnál.

Kilenc napra őrizetbe vették pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szóvivőjét, aki így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.

Letartóztatásáról maga a szóvivő, Kira Jarmis adott hírt Twitter-üzenetben. Nem ő az egyetlen Navalnij támogatói közül, akit a napokban őrizetbe vettek az orosz hatóságok azon a címen, hogy a tervezett tüntetés, így annak szervezése is törvénytelen.

Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium külön is figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy a Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek tekinti. Ezt pénteken megismételte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője is.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg, hogy a Berlinből hazatérő Navalnijt vasárnap késő este már a moszkvai repülőtéren őrizetbe vették. A másnap megtartott bírósági tárgyalásról, amely elrendelte a politikus 30 napos előzetes letartóztatását, Navalnij a közösségi médiában videoüzenetben buzdította tüntetésre híveit.

A szervezők nem kértek engedélyt a hatóságoktól a demonstrációkra, de nagy valószínűséggel nem is kaphattak volna. Moszkvában és az ország más régióiban a koronavírus-járvány végéig tilos tömegtüntetéseket rendezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×