eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Rohamrendőrök állnak sorfalat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatói előtt egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Nyugatról súgtak Navalnijéknak? A számok terén is megy a csatározás

Legalább 250 ezren mentek ki tüntetni mellette – ezt állítja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető stábja. A hét végén több orosz városban tartottak demonstrációkat a bebörtönzött korrupcióellenes aktivista hívei. Moszkva szerint viszont a külföld szítja a hangulatot.

110 orosz városban tüntettek a múltheti hazatérése után vizsgálati fogságba helyezett Navalnij mellett szombaton. A korrupcióellenes-aktivista és ellenzéki vezér stábjának egyik tagja, Leonyid Volkov szerint „minimum 250 ezren, de inkább 300 ezren” vonultak az utcákra.

A Newsru független híroldal megjegyezte, hogy szinte soha sem sikerül pontosan meghatározni a tüntetők létszámát, és hogy az orosz belügyminisztérium például a Reuters 40 ezres adatához képest 4 ezer moszkvai tüntetőt említett csak. Ezt idézte Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője, amikor megjegyezte: „kevés ember ment ki”. Mindeközben a hivatalos adatok szerint

a fővárosban 1429, az egész országban pedig 3618 embert vettek őrizetbe, ami rekord.

A tüntetők közben a karhatalom kemény módszereire panaszkodtak. Ljubov Szobol, Navalnij ügyvédje épp egy élő interjút adott az utcán, amikor a kíváncsiskodók és a riporterek gyűrűjét hirtelen áttörte két védőruhába és sisakba öltözött rendőr, a nőt szinte felkapták és elvonszolták. Rövid időre letartóztatták az utcán Alekszej Navalnij feleségét, Juliját is.

Sok tüntetőre láthatóan nagy hatást gyakorolt Navalnij egyórás videója, az általa Putyinnak tulajdonított palotáról, amelyet déli Gelendzsik üdülőváros mellett építettek fel. A videóban említettek például egy rejtélyes „sár tárolására szolgáló szobát” vagy „sárraktárat” és egy aquadiscót – a népi humor azonnal lecsapott ezekre és a tüntetők sok plakátja viccelődve, de komolyan is arról szólt, hogy kitakarítják Oroszországból a sarat.

A Navalnij-ellenes és Kremlhez húzó médiumok viszont megjegyezték: az aktivisták minden bizonnyal az amerikai nyelvezetben használt „mudroom” kifejezést fordították félre és így lett belőle sárszoba vagy raktár. A mudroom valójában egyfajta második előszoba, ahol az emberek levehetik sáros cipőjüket, csizmájukat.

A Putyin-támogatók szerint mindez azt bizonyítja, Navalnijéknak Nyugatról súgtak és szolgáltattak angol nyelvű anyagot.

Peszkov elnöki szóvivő pedig azt tette hozzá, hogy „az illegális tiltakozásra kevés ember ment ki, viszont sokan szavaznak Putyinra és sokan szavaztak az alkotmánymódosításra”. Peszkov emellett az orosz belügyekbe való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államok követségét, mert az előre figyelmeztetett a tiltakozásokra.

A brit és az amerikai kormány viszont az orosz hatóságok „kemény fellépését” ítélte el. Andrzej Duda lengyel elnök arra sürgette az EU-t, hogy szigorítsa a Moszkva elleni szankciókat. Viszont a Müncheni Egyetem Közgazdasági Kutatóintézete, az IFO felmérése szerint Németországot, az unió legnagyobb gazdaságát különösen keményen sújtották az Oroszország ellen 2014-ben bevezetett szankciók.

A németek számára további csapás lehet, hogy az – egyébként német szakértők szerint – Navalnij ellen novicsok idegméreggel elkövetett merényletkísérlet miatt az Európai Parlament leállíttathatja az Északi-Áramlat 2 gázvezeték építését, amely Ukrajna elkerülésével, Németországba szállított volna orosz gázt a Balti-tenger alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×