eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (j) és demokrata párti kihívója, Joe Biden (b) az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitában 2020. szeptember 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Olivier Douliery

Biden elvitte Georgiát, Trump Észak-Karolinát - most ér véget minden számolgatás

A 306-232-es állással gyakorlatilag lezártnak tekinthető az amerikai elnökválasztási küzdelem - Pennsylvaniában sincs újraszámlálás.

A BBC, a CNN és a Reuters péntek esti, egybehangzó közlése szerint az előzetes számítások befejeződésével kijelenthető, hogy Georgia 16 elektorát a demokrata Joe Biden "viszi", és bár a hivatalban lévő Donald Trump elnöké Észak-Karolina 15 elektora, a különbség az előzetes végeredmények alapján már akkora a kihívó Joe Biden javára, hogy nem nagy kockázat kijelenteni, váltás lesz a Fehér Házban.

A BBC helyzetjelentése megjegyzi, 1992 óta nem volt demokrata többségű Georgia állam, de Arizona, ahol néhány órával korábban jelentették be Biden győzelmét, még régebb óta, 1990 óta volt republikánus. A Politico című lap első értékelése szerint a hagyományosan republikánus Georgia választási eredménye a tagállam demográfiai összetételének jelentős megváltozásával magyarázható. Megnövekedett ugyanis az afroamerikai, a spanyol ajkú és az ázsiai gyökerű választók lélekszáma.

Joe Biden további három államot tudott visszahódítani pártjának, amelyek évtizedekig "kékek" voltak Donald Trump 2016-os győzelméig: Michigant, Wisconsint és Pennsylvaniát.

Utóbbival kapcsolatban hír, hogy

a keleti államban akkorára nőtt a különbség Biden javára, hogy hivatalosan bejelentették, nincs értelme a voksok újraszámlálásának.

Számszakilag a most látszó eredmények azt mutatják, hogy Joe Bidennek 306, Donald Trumpnak 232 elektora lehet a 46. amerikai elnök személyének megválasztásakor december közepén.

A szavazatszámok egyébként azt mutatják, hogy Joe Biden most "jobban" nyerhetett, mint Donald Trump 2016-ban, a különbség (78 millió) ötmillióval nőtt.

A választási részeredményekről szóló jelentésekkel szinte egy időben jelentette be Joe Biden csapata, hogy mind Biden, mind alelnökjelöltje, Kamala Harris a jövő héttől rendszeresen megkapja a napi hírszerzési jelentéseket.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×