eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Paul R. Milgrom (b) és Robert B. Wilson amerikai közgazdászok portréi a kivetítőn, az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjak bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Stockholmban 2020. október 12-én.  A tudósok az  aukciós elméletek fejlesztéséért, és új aukciós modellek kialakításáért részesültek az elismerésben.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Az aukciós elmélet fejlesztéséért jár a közgazdasági Nobel-emlékdíj

Két amerikai közgazdász, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson, a Stanford egyetem két professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájáért - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. A díjjal járó tízmillió svéd korona (1,1 millió dollár) pénzjutalom megoszlik a két kitüntetett között.

Számos terméket és szolgáltatást értékesítenek árveréseken, így például elektromos energiát, pénzügyi eszközöket, halászati kvótákat vagy éppen szén-dioxid-kvótákat.

Az aukciók tudománya nagyon fontos a jól működő piacok megértéséhez.

Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két amerikai professzor az aukciós elmélet fejlesztésével és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban. Az általuk kifejlesztett aukciós modelleket felhasználják például rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Az árveréselmélet és licitálási stratégiák két kiemelkedő alakja már évek óta a közgazdasági Nobel-díj esélyesei között szerepel.

Paul R. Milgrom 1948. április 20-án született, és a Michigani Egyetem után a Stanfordon tanult, 1987 óta dolgozik a Stanford professzoraként. Leginkább az árverések elméletében, az árverések megtervezésének gyakorlatában és az árképzési stratégiák területén folytatott munkássága miatt ismert. Már az 1979-ben megvédett doktori disszertációját is az aukciós elméletről írta, konzulense pedig Robert B. Wilson volt.

Robert B. Wilson 1937. május 16-án született, a Harvardon tanult, és 1964 óta dolgozik a Stanford egyetemen. Szakterületei a piactervezés, az árképzés, a tárgyalások és más egyéb témák az ipari szervezeteket illetően, valamint a gazdaság és az információáramlás kapcsolatának vizsgálata. Szakértője a játékelméletnek és annak alkalmazásának. Részt vett árverések tervezésében és versenyképes licitálási stratégiák kidolgozásában az energia és a kommunikációs szektorban, valamint újító árképzési sémák megtervezésében is közreműködött.

A közgazdasági Nobel-díjat, egészen pontosan a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd jegybank alapította fennállásának háromszázadik évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat először 1969-ben ítélték oda.

A többi - az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a béke - Nobel-díjat Alfred Nobel (1833-1896) svéd vegyész és üzletember, a dinamit feltalálója végakaratának alapján hozták létre, és először 1901-ben osztották ki.

Tavalyig 84-en kaptak közgazdasági Nobel-emlékdíjat, a díjazottak átlagéletkora 67 év volt. A legfiatalabb díjazott, a francia Esther Duflo 46 évesen tavaly nyerte el a kitüntetést, a legidősebb pedig Leonid Hurwicz volt, aki 90 évesen 2007-ben vehette át a díjat. Eddig csak két nő kapta meg a közgazdasági Nobel-díjat, Esther Duflo és az amerikai Elinor Ostrom, utóbbi 76 éves korában 2009-ben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×