INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

koronavírus

franciaország

iskolakezdés

Galambok a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa  miatt Franciaországban az emberek csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.

Nagyot robbant a koronavírus a tanévkezdés első napján Franciaországban

Infostart / MTI

Miközben a hagyományos munkarendben Franciaországban is megkezdődött az iskolai tanév 12,4 millió tanuló számára, ismét megközelítette az 5 ezret az elmúlt 24 órában regisztrált új koronavírusos esetek száma.

Az interneten közzétett adatok szerint 4982 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak kedden az előző napi 3082 után, miután pénteken már 7 ezer, szombaton és vasárnap pedig 5400 fölött volt a napi esetszám. A pozitív tesztek aránya tovább növekedett, és jelenleg 4,3 százalék. Egy héttel ezelőtt 3,6, júliusban még csak 1,1 százalék volt ez az arány.

A kórházban ápoltak száma immáron harmadik napja növekedő tendenciát mutat: jelenleg 4604-en szorulnak kórházi ellátásra, ami 22-vel több, mint hétfőn, közülük 424-en vannak lélegeztetőgépen, az ő számuk 15-tel emelkedett az elmúlt 24 órában, de messze elmarad az áprilisi több mint hétezres rekordtól. A Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma kedden 26-tal 30 661-re emelkedett.

A fertőzés terjedése ellenére a francia kormány álláspontja, hogy az egészségügyi helyzet miatt nem lehet többet az állampolgárok életét felfüggeszteni, "elővigyázatosnak kell lenni, de nem szabad elfelejteni az oktatási és társadalmi feladatokat" - hangsúlyozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter, aki a járványhelyzet ellenére "a lehető legnormálisabb tanévkezdést" ígért.

A legfőbb szabály az, hogy 11 éves kortól kezdve minden tanulónak, középiskolásnak és a tanároknak is kötelező a maszkviselés az oktatási intézményekben, a tantermekben, a szünetekben a folyosókon és az udvaron, de még az énekórán is.

Miután a kormány a maszkot ugyanolyan tanszernek tekinti, mint a tollat és tankönyveket, a tárca a leginkább rászoruló családoknak ingyenesen biztosítja.

Jóllehet a kormány nem tette ingyenessé a maszkot mindenkinek, számos helyen az önkormányzatok ingyenesen biztosítják azt az iskolásoknak és a gimnazistáknak. Ezenkívül az egészségügyi előírások közül elsősorban a napi többszöri kézmosásra helyezik az iskolákban a hangsúlyt, a védőtávolság nem kötelező, miután szakemberek szerint szinte lehetetlen betartatni az iskolások között.

Azokban az övezetekben, ahol a vírus terjedése intenzív, például Párizsban és Marseille-ben, az oktatási miniszter nem zárta ki, hogy a következő hetekben szigorítják a szabályokat. Egy-egy osztály vagy iskola bezárása esetén a digitális oktatás újbóli bevezetését is kilátásba helyezte a tárcavezető. Amennyiben koronavírussal fertőzött tanulót vagy tanárt szűrnek ki egy intézményben, mindenkit tesztelni fognak annak érdekében, hogy a fertőzési láncolatot feltárják, és meghozzák az elkülönítési intézkedéseket - ígérte meg a miniszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018