eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Berlin, 2018. március 12.Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, mielőtt Angela Merkel német kancellárral, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével és Olaf Scholz hamburgi polgármesterrel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ügyvezető elnökével aláírja a kormánykoalíciós megállapodást Berlinben 2018. március 12-én. A parlamenti választást az előző szeptemberben tartották Németországban. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Nyitókép: FELIPE TRUEBA

Megnyitja a határokat Németország - így ellenőriznek

Lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter.

A miniszter a kormány ülése után tartott rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány.

  • Az első lépésben, május 16-án teljesen megszüntetik a korlátozásokat a Luxemburggal közös határszakaszon,
  • az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig megnyitják valamennyi átkelőt, és az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra.
  • Ugyanezt a megoldást szorgalmazzák a Dániával közös szakaszon. A koppenhágai vezetéssel még nem állapodtak meg.
  • Az átkelőkön folytatott ellenőrzés fokozatos visszavonásával párhuzamosan megerősítik az úgynevezett mélységi ellenőrzést a határtól számított 30 kilométeres sávban.
  • Az Olaszországból és Spanyolországból érkező repülőjáratoknál továbbra is fenntartják az állandó ellenőrzést.
  • A Lengyelországgal és Csehországgal közös határszakaszon egyelőre nincs változás. Ezeken a szakaszokon nem is a német, hanem a szomszédos ország kormánya rendelt el állandó ellenőrzést és belépési korlátozásokat.

A szövetségi kormány javasolja a járványügyben illetékes tartományi kormányoknak, hogy vonják vissza azt a rendelkezést, miszerint két hétre karanténba kell vonulnia az európai uniós társországokból érkezőknek.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy az úgynevezett harmadik országokból - az Európai Unión kívülről - érkezők esetében továbbra is fenn kell tartani a kéthetes karantén szabályát, méghozzá legalább június 15-ig.

A szigorítások fokozatos visszavonása nem jelenti azt, hogy elmúlt a veszély. A kormány arra törekszik, hogy a németek június közepétől ismét ugyanolyan szabadon utazhassanak az EU-ban, mint a járvány előtt, de a fertőzéshigiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani - húzta alá a miniszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×