INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

menczer tamás

külügy

koronavírus

vuhan

Védőmaszkot viselő gyalogosok Tokió Sindzsuku nevű városrészében 2020. január 27-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma 80 fölé nőtt Kínában, és világszerte közel háromezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.

Koronavírus: hat kínai magyart figyel a magyar külügy

Infostart / InfoRádió

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint egyelőre nincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak - közölte az InfoRádióval Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A legfontosabb továbbra is az, hogy a jelenlegi információk szerint nincs magyar érintett, nincs Magyarországon megbetegedett ember, és nem tudni olyan, külföldön tartózkodó magyarról sem, aki megbetegedett volna - közölte az InfoRádióval hétfő reggel Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Hozzátette: olyan külföldi állampolgárról sem tudnak, aki Magyarország területén van és korábban megfertőződött volna a koronavírussal.

"A továbbra is önkéntes jelentkezés alapján

hat főről tudunk, akik a lezárt kínai tartományban vannak, közülük öten vannak Vuhan városában, négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak különböző munkakörökben.

Az ő mandátumuk február elejéig szól, ők azt jelezték, hogy nem is szeretnének előbb hazajönni" - fogalmazott a külügyi vezető.

Az ötödik magyar viszont, mint Menczer Tamás elmondta, szeretné elhagyni a várost és a tartományt is, de ő sem haza szeretne jönni, csak egy másik kínai tartományba utazna, mert ott él és dolgozik.

A hatodik magyar a lezárt tartományban, de nem Vuhan városában van, ő szeretné egész Kínát elhagyni, ebben a magyar külügy a pekingi nagykövetség bevonásával tud segíteni.

Az említett magyarokkal a magyar külügy folyamatosan kapcsolatban áll, ők - mint Menczer Tamás elmondta - egészségesek, és nem estek pánikba.

A külügyi tárca most három folyamatot figyel:

  1. az uniós és más országok milyen biztonsági protokollokat folytatnak, milyen intézkedéseket hoznak
  2. a reptéri intézkedések bevezetésének szükségessége
  3. utazási korlátozások bevezetésének szükségessége

Magyarország

a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hőkamerás vagy más rendkívüli ellenőrzést egyelőre nem

vezetett be, de ennek későbbi lehetőségét Menczer Tamás nem tartja kizártnak.

Közben Kínában rohamosan emelkedik a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Vasárnap estére már 80-an haltak bele a betegségbe, reggel még 56 halálos áldozatról szóltak a hírek. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint válságos állapotba estére 461 beteg került, reggel még 324 volt a számuk. Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről.

A koronavírus okozta járvány terjedésének fékezése végett Kínában hétfőn meghosszabbították három nappal - egészen vasárnapig - a holdújévi szünetet.

Dél-Korea hétfőn megemelték az egészségügyi készültség szintjét, míg Mongólia lezárta Kínával szomszédos határátkelőit.

Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kapcsolódó hang

Koronavírus - Menczer Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018