eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Védőálarcos járókelő egy néptelen pekingi utcán 2020. január 27-én. A kínai hatóságok három nappal meghosszabbították a holdújévi szünetet, hogy fékezzék a koronavírus okozta járvány terjedését, amely Hupej tartományból indult.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Kína egyre szorosabbra zárja a kapukat, Ázsia megremegett

Meghosszabbították Kínában a holdújévi szabadságot, és több nagyvállalat is felfüggesztette működését, illetve azt kérte az alkalmazottaktól, hogy otthonról dolgozzanak. Időközben Ázsia gazdaságát is ágynak dönti a koronavírus, van, ahol kompenzálják a vállalatokat, máshol a banki kamatokat kell csökkenteni.

Emelkedik a 2019-es koronavírus halottainak és fertőzötteinek száma Kínában, már egy interaktív térképen is gyűjtik az információkat. A hatóságok most további korlátozásokat vezettek be, hogy ne terjedjen tovább a baj.

Miközben a vírus kiindulópontján, Vuhanban zsúfolásig megteltek a kórházak és már egy kezelőorvos is meghalt, rohamléptekkel folyik a fertőzötteket elkülönítő új kórház építése. A határidő azonban a korábban mondott három nap helyett két hét,

még úgy is, hogy megfeszített erőkkel dolgoznak az építőmunkások.

Vuhan, 2020. január 24.
Munkások az új, ezer férőhelyes kórház építkezésén Vuhanban 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.
MTI/AP
Munkások az új, ezer férőhelyes kórház építkezésén Vuhanban 2020. január 24-én. MTI/AP

Emellett a kínai vezetés egészen február 2-ig meghosszabbította a holdújévi szabadságot, hogy így korlátozza a vírus terjedését, mert az ünnep idején milliók kelnek útra. Erre azért is van szükség, mert kutatók kiderítették, hogy az már

a két hetesre becsült lappangási időszakban is tud fertőzni, amikor még nem jelentkeznek tünetek.

Li Kecsiang, kínai miniszerelnök ellátogatott Vuhanba, amely a karantén miatt kísértetvárosnak tűnik – az utcákon alig járnak emberek. Ő az eddigi legmagasabb rangú vezető, aki a városba érkezett. A politikus védőöltözékben és maszkban beszélt kórházi dolgozókkal és betegekkel.

A helyi lakosok közben arra is panaszkodnak, hogy

drasztikusan megugrottak az élelmiszerárak.

Hétfőre már meghaladta a 80-at tüdőgyulladást okozó koronavírus halottainak és a 2800-at a fertőzötteinek száma. A legtöbben Hupei tartományban betegedtek meg, aminek a fővárosa Vuhan.

Hongkong, 2020. január 27.
Védőmaszkért állnak sorba emberek egy hongkongi üzlet előtt 2020. január 27-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma 80 fölé nőtt Kínában, és világszerte közel háromezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
MTI/AP/Vincent Yu
Védőmaszkért állnak sorba emberek egy hongkongi üzlet előtt 2020. január 27-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. MTI/AP/Vincent Yu

Közben Hong Kong-ban a múlt héten 8 esetet regisztráltak és ezek után a Kínához tartozó terület megtiltotta a Hupejből érkezők belépését. Máshol két hetes karanténba zárják a tartományban járt utazókat.

Külföldön hétfő délutánig nem történt a koronavírushoz köthető haláleset,

annak ellenére, hogy 10 további országban találtak koronavírus által fertőzötteket.

Ágynak dőlhet az ázsiai gazdaság, rosszkor jött a vírus

Az ázsiai tőzsdéken is érezni a koronavírus okozta bajt – a japán Nikkei index például öt hónapja nem produkált akkora esést, mint most, amikor 2 százalékot veszített értékéből.

Kínában közben a Bank és Biztosításfelügyelet lépéseket jelentett be a fertőzés miatt tevékenységüket korlátozó és veszteségeket elszenvedő vállalkozások kisegítésére. A bankoknak például előírják majd, hogy csökkentsék a kamatokat, segítsék a tartozások átütemezését és folyósítsanak több rövid- és közepes lejáratú hitelt.

A vírusfertőzés a kőolaj árára is kihatott, amely az idén első ízben csúszott a hordónkénti 60 dollár alá.

Kína számára gazdaságilag

rosszabbkor nem is jöhetett volna a koronavírus

- nemrég jelentették be ugyanis, hogy az utóbbi 30 év legalacsonyabb ütemű gazdasági növekedését produkálta az ország.

Pekingnek most kevesebb a mozgástere

Az elsőszámú kárvallott a közlekedési ágazat: a vasúton az utazások 42 százalékkal estek vissza a tavalyi évhez képest. Hasonló a helyzet a polgári repüléssel is. A kínai Ctrip online utazási iroda arra kérte a külföldi utazási partnereket, hogy adják vissza azoknak az utasoknak a pénzét, akik át akarják ütemezni útjaikat.

Az utazási ágazat mellett a kereskedelem és a turizmus szenvedi el a legnagyobb károkat. Pekingben a volt császári palotakomplexum, a Tiltott Város népszerű úticél a Holdújév idején. Vasárnap, az ünnep második napján azonban elmaradtak a tömegek.

2003-ban a szintén Kínából indult SARS-vírus 2 százalékkal vetette vissza a negyedéves gazdasági növekedést. Ugyanakkor a kínai gazdaság abban az időpontban éppen egy felfelé ívelő ciklusban volt, és ezért 2003-ban még mindezzel együtt is 35 százalékos exportnövekedést ért el.

Tavaly jóval lassabb volt a növekedés, amit már amúgy is visszavetett az Egyesült Államokkal kibontakozott kereskedelmi háború.

Közben átalakult a kínai gazdaság szerkezete és a belső fogyasztás sokkal fontosabbá vált, mint korábban. A mostani koronavírus-fertőzés pedig épp ezt veti vissza.

Közgazdászok megjegyzik: Pekingnek most kevesebb a mozgástere. 2003-ban, a SARS idején expanzív pénzügypolitikát hirdettek és adócsökkentésekkel segítették a megroggyant ágazatok talpraállását. Mára viszont jelnetős deficit halmozódott fel és így ezt a módszert már kevésbé tudják alkalmazni a gazdaság megerősítésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×