eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek a pekingi repülőtéren 2020. január 26-án. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Koronavírus: válságstáb a szlovákoknál, reptéri ellenőrzés a cseheknél

Eddig egyik országban sem jelentettek fertőzött beteget, de Pozsony és Prága is felkészül a vírus felbukkanására. Csehországban a katonai egészségügyi szakemberek is készen állnak a segítő beavatkozásra.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő válságstábot hívott össze hétfőre az egészségügyi minisztérium épületébe, ahol a koronavírussal kapcsolatos aktuális európai helyzetről nyújt tájékoztatást, valamint arról, miképp védik meg Szlovákiát a vírus terjedésétől.

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint

Szlovákiában egyelőre nem regisztráltak koronavírussal fertőzött esetet.

A pozsony-ligetfalui kórházban az egyik páciensnél felmerült a gyanú, hogy a Kínából eredő vírussal fertőződött meg, de az elvégzett orvosi vizsgálatok végül negatívak lettek. Ezt Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője is megerősítette. „Szlovákiában egyelőre nincs koronavírussal fertőzött személy. A minisztérium mindent megtesz a lakosság egészségének védelme érdekében. Urai vagyunk a helyzetnek, és nem szeretnénk, ha pánik törne ki az országban” – közölte a szóvivő.

Ján Mikas, országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a vírus Európába való terjedésének kockázata mérsékelt. Azoknak, akik a vírussal fertőzött területre készülnek utazni, tanácsolják, hogy

legalább két héttel a kiutazás előtt oltassák be magukat

a vírus ellen. Továbbá kerüljék a helyi piacokat, ahol halakat és élő állatokat árulnak, valamint a helyiekkel történő személyes kontaktust.

A vírus még a cseheknél sem betegített meg senkit, de Andrej Babiš miniszterelnök vasárnap személyesen tájékoztatott arról, hogy a prágai reptéren ellenőrzik az országba érkezőket. A Václav Havel repülőtéren orvosok és egészségügyi szakemberek felügyelik az utasokat, hogy mutatnak-e a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket. A tűzoltók is készenlétben vannak, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. A kormányfő a közösségi médiára feltöltött bejegyzésében azt írta, hogy amennyiben valamelyik járaton fertőzés-gyanús utas tartózkodik, azt a landolást követően azonnal kivizsgálják, és szükség esetén karanténba zárják.

A koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is felkészültek. A hadseregnek Csehország észak-keleti részében, Těchonínben van egy fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza, amely szükség esetén 12 órán belül képes a fertőzött betegek fogadására és ellátására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×