eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök megbeszélést tast Jeff Van Drew republikánus alsóházi képviselővel a washingtoni Fehér Házban 2019. december 19-én, egy nappal az után, hogy az amerikai törvényhozás, a Kongresszus demokrata párti többségű képviselőháza megszavazta Trump felelősségre vonását az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról. Trump az ügy azonnali szenátusi tárgyalását sürgeti.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

Magyarics Tamás: két forgatókönyv jöhet a Trump elleni impeachment eljárásban

Várhatóan nem befolyásolja az év végi amerikai elnökválasztást a Donald Trump ellen megkezdett alkotmányos vádemelési eljárás - véli Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az ELTE tanára.

A két vádpont az USA elnökével szemben:

a hatalommal való visszaélés, ami az ukrán-amerikai kapcsolatokra és a két elnök közti telefonbeszélgetésre vonatkozik, valamint arra, hogy a kormányzat azért tartott-e vissza egy már megszavazott összeget az ukrán kormány számára, hogy ellenszolgáltatást várjon Hunter Biden, az egyik demokrata elnökjelölt, Joe Biden fiának az ukrajnai üzleti ügyeivel kapcsolatban,

továbbá az igazságszolgáltatás akadályozása, az, hogy a kongresszus alsóházának képviselői által lefolytatott vizsgálat során Trump nem működött együtt, illetve megtiltotta egyes kormánytisztviselőknek, hogy megjelenjenek a képviselőház bizottságai előtt.

Két forgatókönyv jöhet

Az egyik szerint a szenátus többségi, republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell szavazásra bocsátja azt a kérdést, hogy a demokraták többsége által elfogadott vádpontokat elfogadja-e alapként a szenátus, vagy azonnal kidobja a vádpontokat.

Valószínűbbnek tűnik a külpolitikai szakértő szerint az, hogy a szenátorok kérdéseket tesznek fel a legfelsőbb bíróság elnökén keresztül, és újabb részleteket próbálnak megtudni a két ügyről. "Itt ismét két lehetőség következhet. Az egyik az, hogy nem hívnak be újabb tanúkat – a republikánusok inkább ezt szeretnék. A demokraták viszont kardoskodnak amellett, hogy újabb tanúkat hívjanak be, többek között a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Boltont, vagy a jelenlegi stábfőnököt, Mick Mulvaney-t. Rajtuk kívül pedig olyan embereket, akik valahogy kapcsolódnak Rudolph Giulianihoz: az elnök személyes ügyvédje volt az, aki valamifajta nem hivatalos csatornát nyitott az ukránok felé, és ezeket a kapcsolatokat szeretnék alaposabban megvizsgálni.

Ezek után

mindenképp szavazásra kerül sor, és ha a szenátorok kétharmada úgy dönt, hogy az elnök bűnös egyik vagy másik vádpontban, akkor el tudják távolítani Donald Trumpot a hivatalából".

Az ELTE tanára szerint nem valószínű, hogy ez sikerül. A republikánus szenátorok közül húsznak kellene átszavaznia, de ezt Magyarics Tamás szerint legfeljebb egy-ketten fognak a demokratákkal voksolni.

A törzsszavazók és az "utca embere"

Az idei elnökválasztási év is, ugyanakkor a szakértő szerint nem lesz nagy hatása az impeachment-eljárásnak a választásokra – igaz, nehéz megállapítani, mit lépnek a függetlenek.

A republikánusok többsége, a törzsszavazók meg vannak győződve arról, hogy az egész eljárás a demokraták elnök elleni, 2016 óta tartó bosszúhadjárata. Az elmúlt hónapokban, amióta az eljárás megindult, csak jelentéktelen mértékben, egy-két pontot változott a felmérésekben azok száma, akik szerint Donald Trumpot el kellene távolítani, illetve valósak a felhozott vádpontok.

A republikánusok többsége szerint Trump nem bűnös, a demokraták többsége pedig meg van győződve a bűnösségéről. A kérdés tehát csak az, összegzett Magyarics Tamás, hogy az úgynevezett függetlenek mit gondolnak. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy az "utca embere" nem követi az eljárást, egyre inkább elfordul az ügytől, és úgy gondolja: ez washingtoni belharc a két párt között, ami helyett sokkal súlyosabb dolgokkal kellene foglalkozniuk a politikusoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×