INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

impeachment

donald trump

frank tibor

amerika

Charlevoix, 2018. június 9.Donald Trump amerikai elnök megosztja gondolatát egy fotóriporterrel, amint sajtótájékoztatóra érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Clamens Bilan)

Szakértő: Trump-ügyben mostantól az ellenkezője fog történni, mint ami eddig volt

InfoRádió

Mindkét vádpontban jóváhagyta az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásának elindítását a washingtoni képviselőház. A demokraták által megszavazott határozat szerint Donald Trump visszaélt a hatalmával és akadályozta a kongresszus munkáját. Az eljárásról és annak lehetséges következményeiről Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára beszélt az InfoRádióban.

A képviselőház a megszavazott impeachment két pontját át fogja küldeni a szenátusnak (ez a felsőház), erre még nem került sor, még arról is vita van, hogy ennek mikor kell bekövetkeznie, de ez csak technikai kérdés. A száz szenátor többsége azonban republikánus - vázolta az eljárás megindításának megszavazásával előállt helyzetet az InfoRádióban Frank Tibor történész, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének tanára.

"Várható, hogy elutasítják a képviselőház megszavazott javaslatait. Tulajdonképpen a második menetben az ellenkezője fog történni, mint ami mostanáig történt,

nem vonják vád alá Donald Trumpot"

- vélekedett a szakértő.

Hogy mire használja a két nagy politikai tömb az eljárást, arra azt mondta, "maradnak a pártvonalak mentén", a republikánusok arra fogják használni a többségüket, hogy megerősítsék állásaikat és előkészítsék Trump 2020-as újraválasztását.

Frank Tibor szerint ugyanakkor azért kérdés marad, hogy a szenátorok mennyire teszik kockára saját politikai jövőjüket ebben az eljárásban; már most közöltek egy listát a képviselőházi szavazókról, nyilvános a szavazási eredmény, ezáltal az

így vagy úgy szavazó képviselők politikai jövője a saját államukban máris bizonytalanná vált.

Arra a kérdésre, hogy alig egy évvel a következő elnökválasztás előtt kinek érdeke az eljárás lassítása, illetve gyorsítása, azt mondta, a demokraták egyértelműen gyorsítanák a dolgot, a republikánusok pedig felzárkóznak Donald Trump mögé, és akadályozni próbálják a folyamatot.

Nyitókép: CLEMENS BILAN

Kapcsolódó hang

Szakértő a Trump elleni vádeljárásról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018