INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

sanna marin

finnország

munkahét

Sanna Marin finn miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésén 2019. december 13-án.

Négynapos munkahetet szorgalmaz a világ legfiatalabb női miniszterelnöke

Infostart

A nemrég kormányfővé választott Sanna Marin „következő lépésként a munkapiacon” a jelenlegi ötnapos munkahetet négy naposra rövidítené, vagy napi hat órányi munkára, esetleg a kettőt ötvözné.

Amennyiben a világ legfiatalabb miniszterelnökének javaslata megvalósul, Finnország lenne az első az Európai Unió, ahol a heti 24 óra lenne egy átlagos munkahét – tudósít az Euronews.

„Úgy hiszem, hogy az emberek megérdemlik, hogy több időt töltsenek a családjukkal, szeretteikkel, hobbijukkal, vagy életük más területével. Ez lehetne a következő lépés számunkra a munka világában” – nyilatkozta. Sanna Marin javaslatának pontos részletei egyelőre azonban nem ismertek.

A hírportál megjegyzi, a szomszédos Svédországban 2015-ben vezették be a hatórás munkanapokat – igaz, heti öt napban. Az eredmények azt mutatják, hogy az alkalmazottak boldogabbak, termelékenyebbek lettek, és anyagilag sem szenvedtek hiányt. Az egyetlen hátrány, hogy az államnak így nagyobb anyagi terheket kellett vállalnia. Franciaországban pedig 2000-ben vezették be a 35 órás munkahetet.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018