INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

finnország

miniszterelnök

sanna marin

külföld

Sanna Marin újonnan megválasztott finn miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Helsinkiben 2019. december 10-én. Az ötpárti finn koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták által megválasztott 34 éves Marin a világ legfiatalabb kormányfője lett.

Zöld utat kapott a világ legfiatalabb miniszterelnöke

Infostart / MTI

Megszavazta a finn parlament kedden az ország új miniszterelnökének a 34 éves szociáldemokrata Sanna Marint, aki hivatalba lépésével a világ legfiatalabb kormányfője lesz.

A 200 fős parlamentben 99 képviselő szavazott Marin jelöltsége mellett, 70-en pedig ellene. A politikus eddig közlekedési és hírközlési miniszter volt az ötpárti koalíciós kormányban. Hivatalosan Sauli Niinistö államfő fogja kinevezni őt kedden.

Az előző miniszterelnök, Antti Rinne december 3-án jelentette be lemondását. A parlament aznap szavazott volna a szociáldemokrata kormányfő kabinetjének sorsáról, mivel bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene a postássztrájk kezelése miatt.

Az új kormányfő elfogadása mellett azonban továbbra is mély szakadékok húzódnak a koalíciót alkotó két nagyobb politikai erő, a Centrumpárt és a szociáldemokraták között. Sanna Marinnak várhatóan tovább kell küzdenie baloldali elképzeléseinek védelméért a Centrumpárttal szemben, amely a hónap elején megvonta a bizalmat az addigi miniszterelnöktől.

Az év végéig Finnország viseli az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és központi szerepet játszik az új uniós költségvetés előkészítésében.

Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018