eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Donald Trump is megszólalt a szombati késelés kapcsán

Ki kell irtani az antiszemitizmus ördögi sorscsapását - írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren vasárnap délután, a New York államban egy rabbi otthonában elkövetett késeléses merényletre reagálva.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a hanuka ünnepének hetedik éjszakáján elkövetett antiszemita támadás "rémséges" volt. "Valamennyiünknek össze kell fognunk" - hangsúlyozta, és kiemelte az antiszemitizmus elleni közös harc fontosságát.

Donald Trump egyben a saját és a hitvese nevében is gyors és teljes jobbulást kívánt a támadásban megsebesült áldozatoknak.

A New York városától mintegy 50 kilométernyire északra fekvő Monsey városkában szombaton este egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett ünnepségen. A feltételezett afroamerikai merénylőt, a 37 éves Thomas Graftont vasárnap elfogták.

Andrew Cuomo az állam kormányzója "belföldi terrorizmusnak" minősítette a támadást.

Az elmúlt hetekben New Yorkban és New Jerseyben több támadást követtek el zsidó vallású emberek ellen.

Decemberben Jersey City egyik kóser boltjában lőttek le három embert, a héten pedig hét esetben sértegettek, vagy vertek meg zsidókat. Szombaton Bill de Blasio, New York polgármestere be is jelentette, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol jelentős lélekszámú zsidó közösségek élnek.

Az amerikai sajtó vasárnapi jelentései szerint New York Brooklyn negyedében az Őrangyalok (The Guardian Angels) nevű fegyvertelen civil szervezet tagjai vasárnap délután megkezdték a járőrözést. A csoport alapítója, Curtis Sliwa, az NBC televíziónak elmondta, hogy éjjel-nappal járőröznek, elsősorban Brooklynban, de ha szükséges, New York más negyedeiben is. Elmondta azt is: meggyőződése szerint csoportjuk tevékenységének köszönhetően abbamaradnak az antiszemita támadások.

"Piros sapkánkkal és piros szatén dzsekinkkel nagyon is jól láthatóak vagyunk, így elrettenthetjük azokat, akik támadásokat terveznek" - fogalmazott Sliwa.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×