eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Twitter/@NHKWORLD_News

Kanada felé tart a meggyengült Dorian

Kanadában már kihirdették a hurrikán-riadót.Közben a Bahamákor százakat tartanak nyilván eltűntként.

Észak-Karolinában elsősorban a part mentén fekvő, festői kis szigetvilágban - amelyet Outer Banksnek neveznek - pusztított a hurrikán. Ocracoke szigetét az esőzés és az óceán hullámai csaknem teljesen elöntötték, a szigetet és az ott élőket a vihar elszigetelte a külvilágtól.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó bejelentette, hogy a mentőcsapatok készen állnak, és várhatóan helyi idő szerint szombaton reggel - amikor Ocracoke megközelíthetővé válik - megkezdik a szigeten rekedtek kimentését. A kormányzó információi szerint a vihar a szigeten nem követelt halálos áldozatot.

Az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő államban több mint 135 ezer ház maradt áramszolgáltatás nélkül.

Az egyes erősségű hurrikán pénteken este fordult a nyílt vizek felé, és az amerikai Országos Hurrikán Központ jelzései szerint lassan az északkeleti Massachusetts állam, majd Kanada felé tart.

Eltűntek százait keresik a Bahamákon

Százakat tartanak továbbra is eltűntként nyilván a Bahamák északi szigetein, ahol a héten végigsöpört a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán - jelentette a Reuters hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva. Helyi tisztségviselők elmondása szerint a halálos áldozatok száma - amely jelenleg 30 - várhatóan ugrásszerűen nőni fog, mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken.

A Bahamákat valaha sújtó legerősebb hurrikán a Great Abaco-szigeten és Grand Bahama szigetén pusztított, teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat.

A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is.

Számos észak-bahamai klinikát elöntött a víz, emiatt képtelenek sérülteket fogadni, a szigeteken pedig nincs elegendő működő mentőautó ahhoz, hogy tábori kórházba vagy elsősegélynyújtó állomásra szállítsák őket.

Segélyek, felajánlások

Az Egyesült Királyság nemzetközi fejlesztési minisztériuma pénteken közölte, hogy egy brit hadihajóval segélyszállítmányt vittek Marsh Harbourba, benne ideiglenes szálláshelyek felállításához szükséges anyagokat több száz ember számára, valamint higiéniai csomagokat. A brit tengerészek ezenkívül vizet osztanak a hajóról, amelyen van tengervízlepárló berendezés.

Az Egyesült Államok bahamai nagykövetségének Twitter-bejegyzése szerint a helyi katasztrófavédelemmel együttműködő amerikai parti őrség eddig 295 embert mentett meg.

A Bahamákon a hét elején óránként 295 kilométeres széllel pusztító hurrikánt az amerikai meteorológiai szolgálat pénteken egyes fokozatúra minősítette le. A Dorian jelenleg Észak-Karolina állam partjainál jár.

Az ENSZ szerint a Bahamai Közösségben mintegy 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×