eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Dorian hurrikán pusztítása az Észak-Karolina állambeli Emerald Isle településen 2019. szeptember 5-én. A Bahama-szigeten hatalmas pusztítást végző, hármas fokozatúra erősödött Dorian hurrikán elhaladt Florida partjai mentén, és rendkívül lassan Georgia államtól Virginia irányába halad.
Nyitókép: MTI/AP/Tom Copeland

Generációkra hatással lehet a Dorian pusztítása

Az előrejelzéseknek megfelelően Észak- és Dél-Karolinában pusztított csütörtök este a változó erősségű Dorian hurrikán.

Erőssége napközben szinte óránként változott: hol hármasra erősödött, hol kettesre gyengült.

Georgiában, Észak- és Dél-Karolinában rendkívüli állapot van érvényben, a part menti vidékeken a kormányzók mindhárom államban kötelező kiürítést rendeltek el. A partvidékeken két-három méteresre csapnak fel az Atlanti-óceán hullámai, és a hurrikán mielőtt lecsapott volna Észak-Karolinánál, özönvízszerű esőzésekkel árasztotta el a vidéket.

Dél-Karolina egyik történelmi városában, Charlestonban majdnem térdig érő víz hömpölyög az utcákon, ahol csak mentőcsónakok cirkálnak. A 136 ezer lelket számláló városban alig maradtak lakosok, Henry McMaster kormányzó ugyanis kötelező evakuálást rendelt el. Shannon F. Scaff, a helyi katasztrófa-elhárítási hivatal vezetője mindazonáltal leszögezte: a város elkerülte a nagyobb bajt.

Donald Trump elnök folyamatos kapcsolatban áll, telefonon egyeztet a három, jelenleg leginkább érintett tagállam kormányzójával.

Az amerikai országos hurrikánközpont munkatársai azt latolgatják, hogy a Dorian New Jersey államra és New Yorkra is lecsap-e majd.

Eddig négy, a viharral összefüggő halálesetről érkezett jelentés. Hárman Floridában haltak meg a viharra készülődés vagy az evakuálás közben, egy 85 éves férfi pedig Észak-Karolinában éppen a házát deszkázta be, amikor lezuhant a létráról és szörnyethalt.

Dél-Karolinában csütörtökön két tornádó is pusztított.

Georgiában és Dél-Karolinában több mint 270 ezer ház maradt áramszolgáltatás nélkül.

A Bahamákon - ahol a hét elején pusztított a hurrikán - közben harmincra nőtt a Dorian halálos áldozatainak száma - közölte a CNN amerikai hírtévének adott interjújában Hubert Minnis, a szigetország miniszterelnöke.

Több generációra hatással lévő katasztrófáról beszélt.

Az ENSZ szerint a Bahamai Közösségben mintegy 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×