eur:
392.73
usd:
366.23
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozójának második napján, 2019. június 29-én.
Nyitókép: Donald Trump amerikai (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozóján. MTI/AP/Susan Walsh

Újabb furcsa nemzetközi csúcstalálkozón van túl a világ

A PR fotók és a közös nyilatkozat ellenére nem sikerült áthidalni a klímaváltozás és a kereskedelem kérdésében kialakult szakadékot a hétvégi G20-as csúcson. A kínai elnök protekcionizmussal vádolta a gazdag országokat, Putyin orosz államfő pedig a nyugati bírálatok ellenére diplomáciai sikernek tartotta szereplését

Újabb furcsa nemzetközi csúcstalálkozón van túl a világ – a fejlett és feltörekvő államokat tömörítő G20-ak vezetői jobbára mosolyogva beszélgetnek egymással, de országaik között érezhető a feszültség.

A mostani, oszakai G20 fő témája például a kereskedelem és azon belül a világ két legnagyobb gazdasága, az amerikai és a kínai vámháborúja volt.

Hszi Csin-ping kínai elnök protekcionizmussal és a „globális kereskedelmi rendszer” lerombolásával vádolta meg a gazdag országokat. Az üzenet elsősorban az Egyesült Államoknak és Trump elnöknek szólt, akivel magánszinten a múltban jó viszonyt alakított ki.

Az oszakai találkozó eredménye az lett, hogy a két fél megállapodott a kereskedelmi tárgyalások felújításában. Emellett az Európai Unió történelmi megállapodást kötött a Mercosur latin-amerikai kereskedelmi blokkal. Oroszország és Szaúd-Arábia pedig megállapodott, hogy meghosszabbítják az olajkitermelés visszafogásáról és így az árak magasabb szinten tartásáról kötött egyezményüket, melynek része az OPEC olajkartell is – a lépés célja ellensúlyozni az emelkedő amerikai olajexport miatti áresést.

Az együttműködés eddig látványosan eredményes volt: az év eleje óta 25%-kal kúsztak fel az olajárak, dollármilliárdokhoz juttatva az orosz és OPEC-országok államkasszáit. A kivétel Irán, amelynek exportját az Egyesült Államok ismét bénító szankciókkal sújtja.

A megkötött alkuk ellenére a G20-ak közös nyilatkozata arra figyelmeztet, hogy fokozódott a kereskedelmi és geopolitikai feszültség, amely lejtőre helyezheti a világgazdaságot. Az, hogy sikerült egy mindenki által elfogadott kommünikét összehozni, azt igazolja, hogy résztvevők kioltották Trump amerikai elnök „zavaró befolyását”, de emellett a megkötött egyezmények gyengék és nem sokra kötelezik a nemzeti vezetőket - értékelte a csúcsot a Financial Times üzleti lap.

A házigazda, Abe Sindzo japán miniszterelnök is figyelmeztetett:

„aggasztó, hogy meginoghatott a háború utáni szabadkereskedelmi rendszer.

Ahelyett, hogy a vitás pontokat hangsúlyoztuk volna, inkább közös platformot kerestünk” – próbálta ugyanakkor szépíteni az eredményt.

Ennek nyomán a G20-ak olyan elveket fogadtak el, amelyek a legkisebb közös nevezőt jelentik, és amelyekkel nehéz vitába szállni, így a szabadságot, fair-playt, a nyílt piacokat és a diszkrimináció elkerülését.

Lényeges, hogy mi hiányzott a nyilatkozatból – utal rá az FT: immár nem beszéltek a protekcionizmus elleni harcról, de megemlítették, hogy a vitákat a Kereskedelmi Világszervezeten keresztül rendezik. Csakhogy a WTO-t összeomlás fenyegeti, mert Washington nem hajlandó fellebbviteli bírókat kinevezni.

Klímaügyben nagyobb volt az alkudozás: Macron francia elnök szerint sikerült megelőzni, hogy Brazília és Törökország az Egyesült Államokhoz hasonlóan kivonja magát a Párizsi Klímaegyezményből.

Cserébe azonban a G20-ak felsorolták az amerikai ellenvéleményeket és méltatták, hogy Amerika „még mindig világvezető a CO2-emisszió csökkentésében”.

Közben Putyin orosz elnök, aki Oszaka előtt egy interjúban azt mondta: „a liberális gondolat felélte önmagát”, pozitívan értékelte Trump amerikai elnökkel és a különösen fagyos arcot vágó May brit kormányfővel folytatott találkozóját is – bár a britek azt követelték, hogy Moszkva változtasson magatartásán.

Volt néhány szava az LGBT-közösségről is. Szerinte Oroszországban senkit nem bántanak. Az iskolában ez viszont ne legyen téma, hagyják felnőni az embert, hogy eldöntse, ki is ő – mondta -, miközben „transzformereknek” nevezte a transzneműeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×