eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
München, 2017. február 19.Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter felszólal az 53. alkalommal megrendezett háromnapos müncheni biztonságpolitikai konferencia zárónapján, 2017. február 19-én. (MTI/EPA/Philipp Guelland)
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Újabb szög az iráni atomalku koporsójában

Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt, annak ellenére, hogy a szerződés európai aláírói a vállaltak megtartására figyelmeztették Teheránt - közölte hétfőn két forrás, majd megerősítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is.

A Reuters hírügynökség által idézett egyik forrás azt mondta, a korábban közölteknek megfelelően az iráni alacsonyan dúsított uránkészlet meghaladta a 300 kilogrammos mennyiséget. A Fars félhivatalos iráni hírügynökség pedig egy forrást idézve azt írta, hogy a NAÜ az iráni készletet hétfőn mérte fel.

A NAÜ később megerősítette: Irán dúsított uránkészlete meghaladta azt a mennyiséget, amelyet a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodás engedélyez számára.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is bejelentette, hogy Irán átlépte a küszöbértéket, ahogyan arra korábban Irán figyelmeztette a nemzetközi közösséget. "Nagyon világosan megmondtuk, hogy meg fogjuk tenni" - mondta. Kijelentette: Irán a következő lépésként a 3,67 százalékosnál egy kicsivel nagyobb mértékben dúsított uránt fog előállítani.

Irán: az aláírók nem védtek meg a büntetőintézkedésektől

Pénteken Bécsben az atomalku megmentéséről folytattak megbeszélését Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői. A fórumon Irán azt közölte, hogy

az európai országok nagyon kevés kereskedelmi támogatást ajánlottak számára, hogy elálljon az általa előre beharangozott, a készletek meghaladásáról szóló tervétől.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly egyoldalúan felmondta az atomalkut és újra büntetőintézkedéseket vezetett be Irán ellen.

Iráni tisztviselők az elmúlt napokban már jelezték, hogy az ország meg fogja haladni az iráni atomprogram korlátozásáról elfogadott többhatalmi megállapodásban a dúsított uránkészletre szabott mennyiségi korlátot, miután a szerződés megmaradt aláírói nem képesek teljesíteni Teherán követeléseit, hogy védjék meg az Egyesült Államok büntetőintézkedéseitől.

Az olajpiacon is forró a helyzet

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában. Idén májusban Washington tovább növelte a nyomást Iránra azzal, hogy minden ország számára elrendelte, állítsák le Iránból származó olajimportjukat, a feszültség azóta is növekedett a Perzsa(Arab)-öböl térségében.

Az Egyesült Államok, miután Irán lelőtt egy pilóta nélküli amerikai repülőgépet, csapaterősítést küldött a Közel-Keletre, továbbá harci gépeket vezényelt a térségbe, amelyek a múlt hónapban percekre voltak attól, hogy légicsapást mérjenek Iránra.

Mohammad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn az iráni állami televízió élő adásában bejelentette, országa sohasem fog engedni az Egyesült Államok nyomásának. "Amennyiben Washington tárgyalni akar, tiszteletet kell mutatnia. Irán mindig is ellenállt a nyomásgyakorlásnak, és tisztelettel válaszolt, ha tiszteletben tartották" - fogalmazott Zaríf.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×