eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Nyitókép: JIM HOLLANDER

Benjámin Netanjahu most kiválogathatja koalíciós partnereit

Kihirdették az izraeli választás végleges eredményét: Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja egyetlen mandátummal szerzett többet, mint riválisa, a Kék és Fehér pártszövetség. Lehetséges koalíciós partnereivel többségben kormányt is alakíthatnak.

A vártnál később, csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra az izraeli központi választási bizottság az előre hozott parlamenti választás eredményét. A késlekedést az okozta, hogy a néhány hónapja alakult Új Jobboldal nevű párt a szavazatok újraszámlálását kérte bizonyos szavazókörökben, miután az előzetes – és végül a végső – eredmények szerint sem került be a parlamentbe.

Tizenegy pártnak mindazonáltal sikerült meghaladni a két százalékos parlamenti küszöböt.

Részletes eredmények

A legtöbb mandátumot Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a kormányzó Likud nyerte, képviselői a 120 fős kneszet, vagyis az izraeli törvényhozás 36 székét foglalhatják el.

35 mandátummal azonban a népszerűségi listán szorosan követi a kormánypártot a Kék és Fehér pártszövetség, Beni Ganz, a hadsereg volt főparancsnoka és más katonatisztek alkotta balközép csoportosulás.

8 mandátumot szerzett a keleti zsidókat tömörítő Sasz párt, az ultraortodox askenázi zsidókat képviselő Egyesült Tóra Pártja azonban az eddiginél kevesebb, 7 mandátumot nyert. Az arab Hadas-Tal párt 6, a Raam-Balad Egyesült Arab Lista 4 képviselőt küldhet a Kneszetbe. A Hazánk nevű nacionalista párt és a telepeseket képviselő Egyesült Jobboldal 8-8 mandátumot szerzett.

A választás talán legnagyobb vesztese a szociáldemokrata Munkapárt, amelyet eddig 24 politikus képviselt a törvényhozásban, az új parlamentbe azonban mindössze 6 képviselőjük ülhet.

Gyengén szerepelt a baloldali liberális Merec párt is, elnöke szerint arab szavazóiknak köszönhetik, hogy egyáltalán elérték a parlamenti küszöböt – 4 képviselőt delegálhatnak.

Kényelem és kínok

Részben a baloldali pártok gyenge szereplése, részben pedig a jobboldali pártok viszonylagos összhangja miatt Benjámin Netanjahu gazdagon válogathat a koalíciós partnerek közül: csaknem az összes jobboldali és vallásos párt felajánlotta a miniszterelnöknek a közös kormányalakítás lehetőségét.

A kormányfő azonban nem lélegezhet fel: korrupciós vádak miatt hamarosan büntetőeljárás elé nézhet, amely szakértők szerint akár újabb előre hozott választásokkal és a politikai erőviszonyok gyökeres átalakulásával járhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×