INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

benjamin netanjahu

izrael

választás

likud

Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)

Benjámin Netanjahu most kiválogathatja koalíciós partnereit

Kihirdették az izraeli választás végleges eredményét: Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja egyetlen mandátummal szerzett többet, mint riválisa, a Kék és Fehér pártszövetség. Lehetséges koalíciós partnereivel többségben kormányt is alakíthatnak.

A vártnál később, csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra az izraeli központi választási bizottság az előre hozott parlamenti választás eredményét. A késlekedést az okozta, hogy a néhány hónapja alakult Új Jobboldal nevű párt a szavazatok újraszámlálását kérte bizonyos szavazókörökben, miután az előzetes – és végül a végső – eredmények szerint sem került be a parlamentbe.

Tizenegy pártnak mindazonáltal sikerült meghaladni a két százalékos parlamenti küszöböt.

Részletes eredmények

A legtöbb mandátumot Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a kormányzó Likud nyerte, képviselői a 120 fős kneszet, vagyis az izraeli törvényhozás 36 székét foglalhatják el.

35 mandátummal azonban a népszerűségi listán szorosan követi a kormánypártot a Kék és Fehér pártszövetség, Beni Ganz, a hadsereg volt főparancsnoka és más katonatisztek alkotta balközép csoportosulás.

8 mandátumot szerzett a keleti zsidókat tömörítő Sasz párt, az ultraortodox askenázi zsidókat képviselő Egyesült Tóra Pártja azonban az eddiginél kevesebb, 7 mandátumot nyert. Az arab Hadas-Tal párt 6, a Raam-Balad Egyesült Arab Lista 4 képviselőt küldhet a Kneszetbe. A Hazánk nevű nacionalista párt és a telepeseket képviselő Egyesült Jobboldal 8-8 mandátumot szerzett.

A választás talán legnagyobb vesztese a szociáldemokrata Munkapárt, amelyet eddig 24 politikus képviselt a törvényhozásban, az új parlamentbe azonban mindössze 6 képviselőjük ülhet.

Gyengén szerepelt a baloldali liberális Merec párt is, elnöke szerint arab szavazóiknak köszönhetik, hogy egyáltalán elérték a parlamenti küszöböt – 4 képviselőt delegálhatnak.

Kényelem és kínok

Részben a baloldali pártok gyenge szereplése, részben pedig a jobboldali pártok viszonylagos összhangja miatt Benjámin Netanjahu gazdagon válogathat a koalíciós partnerek közül: csaknem az összes jobboldali és vallásos párt felajánlotta a miniszterelnöknek a közös kormányalakítás lehetőségét.

A kormányfő azonban nem lélegezhet fel: korrupciós vádak miatt hamarosan büntetőeljárás elé nézhet, amely szakértők szerint akár újabb előre hozott választásokkal és a politikai erőviszonyok gyökeres átalakulásával járhat.

Nyitókép: JIM HOLLANDER

Kapcsolódó hang

Izrael - végleges választási eredmények
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018