eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Nyitókép: JIM HOLLANDER

Szakértő: átalakulhat az izraeli belpolitika

Nem lesz változás Izrael külpolitikájában, ha újra Benjámin Netanjahu alakít kormányt – mondta Csepregi Zsolt Izrael-szakértő az InfoRádiónak.

Még nem dőlt el, hogy Benjámin Netanjahu vagy a Kés és Fehér szövetség kerül ki győztesen és alakíthat kormányt a keddi választások után. Csepregi Zsolt úgy látja azonban: a jelenlegi miniszterelnök sokkal jobb helyzetben és pozícióban, igaz, sok koalíciós partnerre lenne szüksége. Izraelben ugyanis nem a legtöbb mandátumot szerzett párt kapja meg automatikusan a kormányzási jogot, előbb ugyanis az államfő konzultál a frakcióvezetőkkel, és ezt követően kér fel miniszterelnök-jelöltet, ez pedig Netanjahu lehet – ismertette az Antall József Tudásközpont nemzetközi koordinátora.

Az izraeli belügyekben jelentősebb változás jöhet

A Netanjahu pártja vezette koalíciónak 65 mandátuma lehet a 120 fős parlamentben, ebben a pártszövetségben szélsőjobboldali és ortodox pártok is helyet kaptak.

A szakértő szerint a nemzetközi porondon nem válható különösebb változás a kormány politikájában, a belügyekben azonban ez a koalíció hozhat jelentősebb átalakulásokat.

A vallásosabb pártok ugyanis az egyház és az állam kapcsolatát szorosabbra fűznék, a szekuláris formációk pedig a jelenlegi állapoton is tovább lazítanának. Az izraeli jobboldal nagyon megosztott – hangsúlyozta Csepregi Zsolt.

Hangsúlyeltolódás lehet a Ciszjordániával való viszonyban, hiszen maga a miniszterelnök is kijelentette kampányában, hogy annektálna bizonyos területeket, ezt koalíciós partnerei is támogatják – emlékeztetett az Antall József Tudásközpont nemzetközi koordinátora.

Az izraeli miniszterelnök korrupciós vádak miatt eljárás elé nézhet, egyes szakértők szerint azonban – ha megválasztják – előterjesztheti az úgynevezett francia törvényt, ami immunitást nyújthat számára.

Csepregi Zsolt csodálkozna, ha Netanjahu ezzel kapcsolatban bármilyen ígéretet is kapna koalíciós partnereitől. Ha az igazságszolgáltatás – hónapok múlva – bűnösnek ítélné a kormányfőt, teljesen átalakulnak majd a hatalmi viszonyok, akár előrehozott választást is tarthatnak – tette hozzá.

A Kék és Fehér szövetség egyik vezetője, Beni Ganz azt mondta: rendelkezésükre áll olyan politikai manőver a következő hónapokban, ami a kormányra kerülésüket eredményezi – emelte ki a szakértő. Jelenleg az izraeli társadalom a biztonságra és a stabilitásra szavazott, de ez egyelőre csak meghatározott, a korrupciós ügyben való döntésig tartó időre vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×