eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Brüsszel, 2018. június 29.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. június 29-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: Stephanie Lecocq, MTI/EPA

Mégis részt vehetnének a britek az EP-választásokon?

Az uniópárti britek megérdemlik, hogy részt vegyenek a május végén esedékes európai parlamenti választásokon - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitáján szerdán.

Tusk kijelentette, hogy április 12-ig bármi lehetséges Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (brexit) ügyében. Az Európai Uniónak nyitottnak kell maradnia Nagy-Britannia és állampolgárai felé. Időt kell biztosítania, ha Londonnak arra van szüksége uniós tagságának megszűnését érintő végleges döntése meghozatalához - mondta az elnök, az unió halasztást biztosító engedékenységét bíráló kijelentéseket pedig "elfogadhatatlannak" nevezte.

A kiválás elhalasztása esetén a szigetországnak részt kell vennie az EP-választáson - mondta.

Azt hangoztatta,

nem szabad cserbenhagyni azokat a briteket, akik az unióban maradás mellett szavaztak 2016-ban, ahogy azokat a milliókat sem, akik egy újabb népszavazás kitűzése érdekében vonultak utcára Nagy-Britanniában.

Úgy gondolhatják, noha európaiak, az Egyesült Királyság nem megfelelő módon képviseli véleményüket - tette hozzá.

A tanácsi elnök kilátásba helyezte azt is, hogy az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek április folyamán újra találkozniuk kell egy brexitről szóló rendkívüli csúcstalálkozó keretében.

Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyaló felszólalásában hangsúlyozta, akár megállapodással végződő, rendezett, akár rendezetlen brexit estén az Európai Unió mindent megtesz az Ír-sziget stabilitásáért.

Ragaszkodik az ír-szigeti fegyveres konfliktus évtizedeit 1998-ban lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás megőrzéséhez, valamint az emberek jogainak biztonságához a csatorna mindkét oldalán.

Kijelentette, Brüsszel tiszteletben tartja a brit nép akaratát, és annak megfelelően cselekszik, ugyanakkor "nem Brüsszelben döntik el", hogy az Egyesült Királyság elhagyja-e az uniót. Itt az ideje, hogy Nagy-Britannia végre döntsön jövőjéről, és elhatározza, melyik utat választja - mondta.

"Nem alkudozunk, ez egy kilépési eljárás, amelynek következményeit Nagy-Britanniának végre vállalnia kell" - fogalmazott. A brexit negatív folyamat, amelynek végén mindenki veszít - tette hozzá Barnier.

Az európai uniós tagországok vezetőinek múlt csütörtöki brüsszeli találkozóján kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament a kiválási megállapodást.

Az elfogadott zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi március 29. helyett május 22. lenne az új határidő, amennyiben a londoni alsóház elfogadja a távozás feltételeit rögzítő, kétszer már leszavazott megállapodást. Újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Az unióban maradó tagállamok leszögezték, nem tárgyalható újra a kiválás feltételrendszerét rögzítő egyezség. Kiemelték, minden egyoldalú vállalásnak, nyilatkozatnak vagy egyébnek összhangban kell lennie ezen dokumentum szövegével és szellemével egyaránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×