eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró eltűnésének körülményeit vizsgálják török nyomozók Szaúd-Arábia isztambuli főkozulátusánál 2018. október 17-én. Az újságíró sorsa azóta ismeretlen, hogy október 2-án bement a főkonzulátusra.
Nyitókép: Emrah Gürel (MTI/AP)

Fordulat a Hasogdzsi-ügyben

Léteznek hangfelvételek a szaúdi újságíró meggyilkolásáról, és azokat megosztotta a török elnök Rijáddal, Washingtonnal és Párizzsal is. Ezt maga Recep Tayyip Erdogan erősítette meg.

Recep Tayyip Erdogan a televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta,

"odaadtuk a felvételeket Szaúd-Arábiának, Washingtonnak, a németeknek, a franciáknak, az angoloknak."

Az elnöki hivatal szerint a felvételeket meghallgatták, de semmilyen írásos dokumentumot nem osztottak meg. "Meghallgatták az itt készült felvételeket, ismerik őket" - tette hozzá a török elnök. A szaúdi monarchiát élesen bíráló újságírót, Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg országa isztambuli főkonzulátusán, ahová a török mennyasszonyával való házasságához szükséges iratok intézése miatt ment.

A szaúdi hatóságok először tagadták a gyilkosságot, majd azt állították, hogy az újságíró "dulakodás" közben vesztette életét.

Recep Tayyip Erdogan a Washington Post véleményrovatában november 2-án közölt írásában "a legmagasabb szaúdi kormányköröket" vádolta a gyilkosság elkövetésével. A török sajtó és nevük elhallgatását kérő török vezetők szerint

a gyilkosság mögött feltehetően a befolyásos szaúdi trónörökös, Mohammad bin Szalmán áll.

Egyes médiumok és török vezetők azt állították, hogy Ankara birtokában van egy, a gyilkosságról készült hangfelvétel, amelyet Gina Haspellel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával is megosztottak Haspel október végi törökországi látogatásakor. A hangfelvételek létezését eddig nem erősítették meg hivatalosan.

Egy hónappal a halála után Dzsamál Hasogdzsi holttestét még mindig nem találták meg. Yasin Aktay, Erdogan egyik tanácsadója, illetve a Sabah című kormányközeli török lap szerint a holttestet feltehetően feldarabolták és savban oldották fel. A török elnök szombaton adott interjút párizsi utazása előtt. Erdoan Emmanuel Macron francia elnök meghívására az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseken vesz részt a francia fővárosban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×