INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

dzsamal hasogdzsi

szaúd-arábia

hangfelvétel

A török TRT World televíziós csatorna által 2018. október 21-én közreadott, felügyeleti kamerával felvett videóról készített képen Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró (piros karikával megjelölve) Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára érkezik 2018. október 2-án. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták.

"Ezt nem tehetitek" - drámai felvétel Hasogdzsi utolsó szavairól

Infostart / MTI

"Nem kapok levegőt!" - ezek voltak az utolsó szavai a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt szaúdi kormánykritikus újságírónak a CNN hírtelevízió jelentése szerint.

A CNN forrása - állítása szerint - elolvasta a gyilkosságot megörökítő hangfelvétel lefordított átiratát, amelyet a török hatóságok készítettek. Eszerint Dzsamál Hasogdzsi az egyik támadójában felismerte Máher Mutrib magas rangú hírszerzési tisztségviselőt, aki azt mondta neki: "Visszajössz". A CNN szerint Hasogdzsi azt válaszolta:

"Ezt nem tehetitek... várnak rám odakint".

Egyes szaúdi tisztségviselők korábbi nyilatkozatai szerint Rijád a konzulátuson "meg akarta győzni" Hasogdzsit arról, hogy "térjen vissza Szaúd-Arábiába".

A CNN forrása szerint nem volt további párbeszéd a viszonylag rövid átiratban.

Az átirat szerint a támadók ezután nekiestek Hasogdzsinak, aki levegőért kapkodott, azt ismételgetve legalább háromszor: "Nem kapok levegőt!". A szövegben ezután már csak egy-egy szó szerepelt a háttérzajok leírására, mint például "sikoly", "zihálás", "fűrészelés" és "darabolás".

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó török források szerint a meggyilkolt újságírót feldarabolták egy csontfűrésszel.

A CNN forrása szerint a felvételen hallható egyik hang Száleh al-Tubaigié, aki a szaúdi belügyminisztériummal kapcsolatban álló, boncolásra szakosodott törvényszéki szakértő. Tubaigi állítólag azt mondja a többieknek, hogy hallgassanak zenét a darabolás közben, csakúgy mint ő.

A CNN szerint Mutrib, aki tagja a szaúdi trónörökös biztonsági csapatának is, tisztségviselőket hívott fel, akiknek lépésről lépésre leírta a művelet részleteit, míg végül azt mondta: "Mondd meg a tieidnek, a dolog elintéződött".

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Menyasszonya, Hatice Cengiz órákig várakozott rá a konzulátus előtt, majd értesítette eltűnéséről a török hatóságokat.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Ankara állításával szemben a szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.

Török tisztségviselők múlt heti közlése szerint az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott: "erős a gyanú", hogy Szaúd al-Kahtáni, Szalmán egy vezető tanácsadója, és Ahmed al-Aszíri, a külföldi hírszerzés volt vezetőhelyettese is Hasogdzsi meggyilkolásának kitervelői között voltak. Szaúd-Arábia szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról.

Nyitókép: MTI/AP/TRT World
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018