INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

szaúd-arábia

gyilkosság

kis-benedek józsef

valki lászló

Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró eltűnésének körülményeit vizsgálják török nyomozók Szaúd-Arábia isztambuli főkozulátusánál 2018. október 17-én. Az újságíró sorsa azóta ismeretlen, hogy október 2-án bement a főkonzulátusra.

Sok vetülete van az isztambuli gyilkosságnak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Államok érdeke is, hogy megtalálják az október 2-án az isztambuli szaúdi konzulátuson eltűnt ellenzéki újságírót. Kis-Benedek József az InfoRádiónak azt mondta: állításával ellentétben a rijadi vezetésnek tudnia kell, hogy mi történt. Valki László nemzetközi jogász szerint a török jog érvényesül Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán is, ahol vélhetően meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsit.

Ez nem csak egy egyszerű gyilkossági ügy, hanem politikai kapcsolatokat is messzemenően érintő téma, mely az amerikai, a török és a szaúd-arábiai együttműködésekre is hatással lehet – hangsúlyozta Kis-Benedek József. Szaúd-Arábia jelenleg Amerika legfontosabb szövetségese a szunnita világban, a fegyverüzlet mellett a politikai kapcsolat is rendkívül szoros a két ország között. A szakértő szerint Donald Trump ezért küldte el külügyminiszterét Isztambulba és Rijadba.

A diplomáciát is érinti az ügy, hiszen a feltételezett gyilkosságot egy nagykövetségen követték el

– emelte ki az NKE tanára, aki szerint mindhárom előbb említett ország érdeke, hogy kivizsgálják az eset körülményeit, és megtalálják az újságíró holttestét. Kis-Benedek József hozzátette: a testet nagy valószínűséggel feldarabolták, és így szállították el.

A szaudi származású, Amerikában élő Dzsamál Hasogdzsi a Washington Postnak tudósított, a szakértő szerint lehet, hogy valami olyat írt, ami sértette egyes emberek érdekét, ezért ölhették meg. Kis-Benedek József hozzátette: ha egy konzulátuson történik hasonló eset, arról az adott ország hatóságai tudhattak róla. A török tisztségviselők szerint egy 15 fős társaság felelős a merényletért, melynek tagjai különböző közlekedési eszközökön érkeztek Isztambulba. Az amerikai vezetésnek ez azért kényes, mert,

ha a szaúdi vezetésnek és a koronahercegnek köze van a gyilkossághoz, „egy terrorista állammal áll az Amerikai Egyesült Államok szövetségben, és azoknak szállít nem kis értékű fegyverzetet”

– fejtette ki az NKE tanára.

A törököknek azért lehet kínos az eset, mert a külképviseletek külső biztonságáért az az ország felel, melynek a területén a követség található, így a hatóságoknak mindenkit regisztrálniuk kellett volna, aki belép a kapun, főleg egy 15 fős csoportot. „Igen lassan csöpögnek az információk” – fogalmazott Kis-Benedek József, hozzátéve: 3 hét telt el az újságíró eltűnése óta, és még mindig kevés konkrétumot lehet tudni.

Kettős jogi alárendeltség alatt

Dzsamál Hasogdzsi annak idején Oszáma bin Ládennel készített interjúkat, amikor ő még a szovjetek ellen harcolt – mondta Valki László. Az újságíró később az arab News Channelnek lett a főszerkesztője és igazgatója, majd az Al Watan újság szerkesztőségét vezette. Utóbbiban megjelent cikkei élénken kritizálták a koronaherceget és a szaúdi királyt is – tette hozzá a nemzetközi jogász.

A szakértő kiemelte, hogy a külképviseleteken dolgozók korábban területenkívüliséget élveznek valamennyi országban, de ez inkább a személyük sérthetetlenségét biztosította. „Ma már ezt a kifejezést nem használják” – jegyezte meg.

A szóban forgó konzulátus így Törökország területéhez tartozik, ahol a török és a szaúdi jogszabályok egyaránt irányadók.

Bűncselekmény elkövetése kívül esik a diplomaták sérthetetlenségén. Az elkövetett cselekmény súlyossága miatt az ENSZ emberi jogi főbiztosa kijelentette, hogy Szaúd-Arábiának le kell mondania az Isztambulban tartózkodó diplomaták jogi mentességéről.

A gyanúba keveredett 12 személyek körözés alatt vannak, és bár a török hatóságok kiadhatnak nemzetközi elfogatóparancsot, egy jó ideig nem valószínű, hogy érvényt tudnak neki szerezni, de „többször előfordult, hogy hasonló cselekmények elővetőit több év múlva valahol, valamelyik országban elkapták”.

Nyitókép: Emrah Gürel (MTI/AP)

Kapcsolódó hang

Kis-Benedek József a szaúdi gyilkosságról
 
Valki László a szaúdi gyilkosságról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018