eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Trump-kormányzat ellenében döntöttek az amerikai menedékvárosok ügyében

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság az Egyesült Államokban csütörtökön kimondta, hogy a Trump-kormányzat akkor sem büntetheti meg az illegális bevándorlókat segítő, úgynevezett menedékvárosokat, ha azok nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal.

A döntést Illinois állam Chicagóban lévő szövetségi fellebbviteli bírósága hozta meg, leszögezve, hogy a kormányzattal szembeszegülő tagállamokat és településeket a kormányzat nem foszthatja meg a költségvetésben biztosított anyagi támogatástól. Az indoklás szerint ugyanis a végrehajtó hatalom nem bírálhatja felül a törvényhozás által megszavazott jogszabályt, így nem zárolhatja például a megszavazott pénzalapokat sem.

A Jeff Sessions miniszter vezette igazságügyi minisztérium tavaly bejelentette, hogy a szövetségi kormány megvonja a költségvetési támogatást azoktól a tagállamoktól és településektől, amelyek nem hajlandóak együttműködni a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársaival és a rendfenntartó erőkkel az illegális bevándorlók azonosításában és letartóztatásában. Ezeket az államokat és menedékvárosoknak nevezett településeket elsöprő többségben demokrata párti politikusok irányítják, akik felhatalmazást adnak a helyi rendőrségnek, hogy - amennyiben a szövetségiek letartóztatnak illegális bevándorlókat - azonnal bocsássák szabadon őket.

Ezek a menedékvárosok és tagállamok sem az illegális bevándorlók felkutatásában, sem a bűncselekményt elkövetők azonosításában nem hajlandóak segédkezet nyújtani a szövetségieknek. Donald Trump elnök ezt többször is úgy kommentálta: megengedhetetlen, hogy egy országban ne tartsák tiszteletben mindenütt a törvényeket. Az elnök a héten ismét Twitter-bejegyzésben adott hangot elégedetlenségének, hangsúlyozva, hogy ez az álláspont táptalajt teremt a bűnözésnek.

Ezzel egy időben a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársaival együttműködni nem akaró egyes tagállamokban mozgalom kezd kibontakozni: egyes települések nem akarnak többé menedékvárosok lenni. Ez történt nemrégiben Kalifornia állam egyes déli településein is, ahol a helyi vezetők - a kormányzó akaratával szemben - kijelentették: együttműködnek a szövetségi kormányzatot képviselőkkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×