eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Már pótolják a magyarokat

Tavaly kevesebb mint százezerrel nőtt az Egyesült Királyságban élő európai uniós állampolgárok száma. Az EU-s bevándorlás mérséklése volt a brexit melletti legfőbb érv, ám meg kell említeni, hogy az EU-n kívülről több mint kétszer annyi bevándorló érkezett, mint az unióból.

Az elmúlt öt évben először fordult elő, hogy az Egyesült Királyságba érkező és onnan távozó európai uniós állampolgárok egyenlege 100 ezer alá csökkent - adta hírül a brit statisztikai hivatal adatait a Financial Times (FT). A 2017 szeptemberét megelőző 12 hónapban 90 ezer volt a nettó uniós migráció. Legutoljára 2013-ban volt 100 ezer alatt ez a mutató - írta a Napi.hu.

A visszaesés erősíteni fogja a vállalatok aggodalmát amiatt, hogy a feszes munkaerőpiacon nem fognak megfelelően képzett alkalmazottakat találni - kommentálta a hírt az FT-nek Tej Parikh, az Institute of Directors üzleti szakmai szervezet vezető elemzője.

A vállalatok láthatóan más forrásból próbálják pótolni az EU kelet-közép-európai régiójából immáron kisebb számban érkező vendégmunkásokat. A statisztikai adatokból ugyanis kiderült, hogy a nem EU-s államokból, azaz az arab világból, Indiából, Afrikából és Ázsiából érkező bevándorlók száma nettó 205 ezer volt a tavaly szeptembert megelőző egy évben.

Az Egyesült Királyságba a vizsgált időszakban az egy évvel korábbinál 47 ezerrel kevesebb, 220 ezer ember érkezett az EU-ból, míg a távozók száma 28 ezerrel, 130 ezerre nőtt. A 2004 után csatlakozott kelet-közé-európai országból, köztük Lengyelországból és Magyarországról 51 ezren érkeztek és 39 ezer ezekhez tartozó állampolgár távozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×