eur:
388.7
usd:
361.63
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Trump így fizettetné meg a mexikóiakkal a falat

Megépítteti a mexikói határon a választási kampányban megígért falat Donald Trump. Az elnök erről szerdán írt alá rendeletet.

Több elnöki rendeletet is aláírt szerda délelőtt Donald Trump, amivel egyebek közt az illegális migrációt és munkavállalást igyekszik megakadályozni. A pénteken beiktatott elnök az ABC televízió reggeli műsorában jelentette be, hogy kampányígéretének megfelelően megépítik a mexikói határra tervezett több ezer kilométeres falat.

„Amilyen gyorsan csak tudjuk, megkezdjük az építkezést. Mondhatom, hogy hónapokon belül” - nyilatkozta a falról Donald Trump, hozzátéve, hogy az építkezés költségeit nem az amerikai emberek, hanem a mexikóiak állják majd.

„Teljesen, 100 százalékban visszafizetik” - mondta az elnök, újságírói kérdésre reagálva hozzátéve, a költségeket először Amerika kénytelen állni, de valamilyen formában visszafizeti azt majd Mexikó. Trump szerint a déli szomszéd kormányának tiltakozása ellenére nekik is érdekül, hogy megépüljön az illegális munkavállalók és bűnbandák útját álló akadály. Elnöki rendeleteiben egyebek közt az illegális bevándorlók kiutasítás felgyorsításáról, a határvédelem megerősítéséről, és az elfogottak határ közeli őrzéséről adott ki utasítást.

Kora reggel jelezte nagyszabású vizsgálatot rendelt el választási csalások ügyében. Donald Trump ezt a Twitter közösségi portálon közzétett üzenetében jelentette be. Azt írta, a nyomozás kiterjed azokra, akik egynél több államban jelentkeztek szavazásra, valamint a szavazásra nem jogosultakra, illetve a régóta halott szavazókra. Mint az államfő jelezte, a vizsgálat eredményei alapján megerősítik a választási eljárásokat. Trump korábbi nyilatkozatai szerint három-ötmillióan szavazhattak illegálisan novemberben, köztük sok illegális bevándorló. Vagyis véleménye szerint ezen voksok nélkül Hillary Clinton nem kapott volna összességében több voksot, mint ő. Az elnök állítását egyelőre nem támasztották alá bizonyítékokkal, illetve egyetlen államból sem érkeztek eddig ilyen visszaélésekre utaló bejelentések.

Lapértesülések szerint Donald Trump rendeletet készít elő a CIA titkos külföldi börtöneinek újranyitására is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×