eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ismét taxisok sztrájkja nehezíti a városi közlekedést Franciaországban

Taxisofőrök sztrájkja nehezítette ismét a városi közlekedést Franciaországban, akik az előre megrendelhető személyszállító járművek szerintük tisztességtelen konkurenciája ellen tiltakoznak hétfőn.

A január 13-i ugyanilyen megmozduláshoz hasonlóan a taxisok öt országos szakszervezetének (CFDT, CGT, FO, SDCTP és CST) felhívására a fővárosban a repülőterekről bevezető utakon araszolnak az Eiffel-toronnyal szemben fekvő Trocadéro tér felé csigalassúságú tempóban és hosszú sorokban a sztrájkolók, több mint 270 kilométeres dugót okozva a párizsi agglomerációban.

Sem az Orly, sem a Roissy repülőtéren nem voltak hajlandók a taxisok utasokat felvenni az autókba. Több kilométeres dugók alakultak ki Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban is, ahol a hajnali órák óta akadályozzák a közlekedést a járműveikkel a közutakon felsorakozott tiltakozók.

Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi létezik, ebből 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett Párizsban. Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) között mozog.

Az utóbbi évtizedben azonban mintegy 12 ezer, telefonon rendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott turisztikai gépjármű (VTC) és motorkerékpáros taxi állt forgalomba, amelyek olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mint a hagyományos taxik. A taxisok azt állítják, hogy ezek a járművek foglalás nélkül is megállnak az utasoknak, ha leintik őket.

A kormány ezért december 27-én rendeletet adott ki, amelyben legalább 15 percben szabta meg azt az időt, amelynek a VTC-k esetében a rendelés és az utas felvétele között el kell telnie. Az államtanács azonban múlt szerdán felfüggesztette ezt a rendeletet, mert az szerinte "súlyosan sérti a VTC-ket üzemeltető cégek gazdasági érdekeit".

A belügyminisztérium és a turisztikai tárca a hétvégén közös közleményben jelezte, hogy a következő napokban tárgyalásokat kezdeményeznek a "taxik és a VTC-k közti kiegyensúlyozott verseny tartós feltételeinek meghatározására". A taxisok azt szeretnék, ha legalább félórának kellene eltelnie egy VTC megrendelése és az utas felvétele között, s ha a VTC-k 60 eurónál (18 ezer forintnál) olcsóbban nem vállalhatnának fuvart. Párizsban a belvárosból a Roissy repülőtérre jelenleg átlagosan 50 euróba (15 ezer forintba) kerül taxival kijutni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×