eur:
388.98
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Orbán: Megállapodtak az uniós vezetők a bankok feltőkésítésének szabályaiban

Megállapodtak az uniós vezetők az európai bankok feltőkésítésének szabályaiban - közölte szerda este Brüsszelben újságírókkal Orbán Viktor miniszterelnök.

A 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőjének csúcstalálkozójáról távozva Orbán elmondta: Magyarországnak nem kell majd fizetnie más országok bajba jutott bankjaiért.

A megállapodás értelmében ugyanis ha egy bank bajba jut, akkor először a részvényeseknek és a tulajdonosoknak kell helytállniuk, ha pedig az nem megy, akkor a nemzetállami költségvetéseknek. Ha ez utóbbi sem megy, csak akkor lehet európai pénzt igényelni, de ebben az esetben is olyan alaptól kell kérni a segítséget, amelyben Magyarország nem befizető.

A megállapodás azt is tartalmazza - folytatta a magyar kormányfő -, hogy ha az anyabankok bajba kerülnek, és feltőkésítik őket, akkor finanszírozniuk kell a más tagországokban működő leánybankjaikat is. A román fél többször is hangosan felvetette, hogy ha az anyabankok hazaviszik a forrásokat a leánybankokból, akkor a leánybank országa hitel híján marad, nem fogja tudni finanszírozni a vállalkozásokat, a gazdasági növekedést - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ez Magyarország számára is gondot jelentett.

Orbán közlése szerint a 27-ek megállapodása szintén kitér arra, hogy azokat a bankokat, amelyek feltőkésítésre szorulnak, el kell tiltani attól, hogy "a vezetőik prémiumot kapjanak, bónuszokat és magas osztalékokat vegyenek fel". A miniszterelnök örömének adott hangot, hogy Magyarországon kívül végre más országokban is "kicsapta a biztosítékot, hogy bajba jutnak bankok, az állampolgárok adóforintjaiból kell őket kisegíteni, és közben a vezetőik továbbra is osztogatják egymásnak a milliókat meg milliárdokat jutalékban, jutalomban, megemelt fizetésben".

Kérdésre válaszolva a magyar kormányfő közölte: a szerda esti találkozón a 27-ek nem rögzítették, hogy milyen összeggel tőkésítik fel az arra rászoruló európai bankokat. Erről külön határozatot kell majd alkotni - tette hozzá.

Mint megjegyezte, a nap további fontos kérdéseit már nem a 27-es uniós körben, hanem a 17 euróövezetbeli ország esti tanácskozásán kell megvitatni.

Orbán Viktor elmondta: Magyarországon a bankok többsége külföldi tulajdonban van, és az OTP az egyetlen európai jelentőségű magyar tulajdonú bank. Felhívta a figyelmet arra, hogy az OTP tőkemutatója nagyon magas, Európa egyik legstabilabb bankjának minősül.

"A mostani végtörlesztést is ki tudja izzadni magából anélkül, hogy ez számára bármilyen pénzügyi nehézséget okozna" - mondta az OTP-ről a miniszterelnök. Hozzátette azonban: ha bármi nehézség felmerülne, akkor "mi megvédjük a saját bankjainkat, a magyar bankok számíthatnak arra, hogy ott van mögöttük a költségvetés".

"A végtörlesztés politikáját végig fogjuk vinni" - jelentette ki Orbán Viktor, és azzal indokolta ennek fontosságát, hogy nem akarnak "adósrabszolgaságot".

Fokozott integráció


Nem áshatja alá az Európai Unió 27 tagországa közti együttműködést az, hogy az euróövezet 17 országa szorosabbra vonja integrációját - hangoztatta Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozója után nyilatkozva úgy fogalmazott: "Megítélésem szerint valamennyien megértettük, hogy fokozott integrációra van szükség, de nem csupán az eurócsoport, hanem az egész unió szintjén".

Az ülés késő este a 17 euróövezeti ország munkavacsorájával folytatódott.

Tusk és David Cameron brit miniszterelnök megerősítette, hogy a teljes EU megállapodott a bankok feltőkésítésének szabályaiban.

Szilárd lábak

Helyreállítja az európai bankszektor iránti bizalmat az a megállapodás, amelyet az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői tanácsa szerda este ért el a bankok feltőkésítésének szabályairól - emelte ki Herman Van Rompuy, a tanács elnöke a 27-es körű ülés után kiadott közleményében.

Hozzátette, hogy a megállapodás azt is jelenti: az ágazat szilárd lábakon áll majd.

Van Rompuy leszögezte, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón minden vezető hangsúlyozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a válság leküzdéséhez, és a szolidaritás szellemében segítsen választ találni az EU és az euróövezet előtt álló kihívásokra.

Megerősítette ezt az eltökéltséget a kormányfők közös írásos nyilatkozata is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×