eur:
388.71
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Elfogtak egy rendőrt, aki kitervelte Politkovszkaja megölését

Anna Politkovszkaja újságírónő öt évvel ezelőtti megölésével kapcsolatban új fejleményt jelentett be az újság szerkesztősége, ahol dolgozott: elfogtak egy nyugalmazott rendőr alezredest, aki a gyanú szerint részt vett a gyilkosság megszervezésében.

Ezt kedden este közölte a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lap sajtótitkára, Nagyezsda Pruszenykova, és a hírt nem sokkal később megerősítette Vlagyimir Markin, a Nyomozati Bizottság szóvivője.

Szergej Szokolov, a lap főszerkesztő-helyettese az Interfax hírügynökségnek elmondta: a nyugalmazott rendőrről, bizonyos Dmitrij Pavljucsenkovról, a belügyminisztérium egyik nyomozó osztályának volt vezetőjéről feltételezik, hogy ő hozta létre a gyilkosságot végrehajtó csoportot, figyeltette Politkovszkaját, továbbá ő adta át a gyilkos fegyvert és a hangtompítót az elkövetőnek.

Pruszenykova elmondta: Pavljucsenkov a gyilkosság ügyében lezajló első perben már szerepelt a vád titkos tanújaként, és mint ilyet, zárt ajtók mögött hallgatták meg. Akkor azt mondta, elítéltektől értesült a tervezett gyilkosságról, de "most minden alapja megvan, hogy azt feltételezze: része volt a merényletben" - mondta a sajtótitkár.

Vlagyimir Markin, a nyomozati bizottság szóvivője a hírt megerősítve azt mondta: a rendőr alezredes pénzt kapott azért, hogy megszervezze a gyilkosságot.

2009-ben három csecsen testvért és egy negyedik vádlottat bizonyítottság hiányában fölmentettek, a Legfelsőbb Bíróság azonban új eljárást rendelt el. Május végén Csecsenföldön elfogták Rusztam Mahmudovot, azt a csecsen férfit, aki a vád szerint leadta a gyilkos lövéseket. A férfit állítólag két testvére, Dzsabrail és Ibrahim segítette.

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én lőtték le annak a moszkvai háznak a bejárata előtt, ahol lakott. Az újságírónő főleg a csecsenföldi eseményekről, az ottani jogsértésekről szóló írásaival keltett feltűnést, de bírálta Vlagyimir Putyin akkori orosz államfőt is.

Az orosz igazságszolgáltatás és főleg a sajtó nem is csinált titkot abból, hogy bérgyilkosság történt, de a megrendelőkre vonatkozóan mindeddig legfeljebb homályos célzások láttak napvilágot.

A meggyilkolt újságírónő kollégái és hozzátartozói azt mondták, addig nem lehet igazságszolgáltatásról beszélni, amíg nem találják meg, és nem ítélik el a gyilkosság megrendelőit.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×