eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

"Szaddám Huszein kivégzése nem vet véget az iraki erőszaknak"

George Bush amerikai elnök közleményében az áll, hogy Szaddám Huszein kivégzése az iraki nép és az amerikai katonák számára nehéz év végét jelenti, de a volt iraki elnök halála nem állítja meg az erőszakot az arab országban.

A Texas állambeli crawfordi birtokán kiadott közleményében az amerikai elnök kiemeli, hogy Szaddám kivégzése fontos mérföldkő egy olyan demokrácia felé vezető úton, amely képes kormányozni, fenntartania és megvédenie önmagát, és szövetséges lesz a terrorizmus elleni háborúban.

Az Irakíja iraki közszolgálati televízió röviddel közép-európai idő szerint 4 óra után jelentette, hogy végrehajtották az iraki exdiktátorra az 148 halálos áldozatot követelt 1982-es dudzsaili mészárlás miatt kirótt kötél általi halálos ítéletet.

Számítanak az iraki helyzet súlyosbodására


Az iraki közszolgálati televízió jelentése szerint Pentagon közölte, hogy az amerikai erők felkészültek arra, hogy Szaddám kivégzése után kiszélesedhet az erőszak Irakban.

"Az Irakban állomásozó amerikai erők magától értetődően bármikor magas szintű készültségben vannak, mivel a jelenlegi biztonsági helyzetben és amiatt lépnek fel" - közölte Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője néhány órával Szaddám Huszein kivégzése előtt.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×