INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Moszkvában a halál is drága

Infostart / InfoRádió
A moszkvai átlagemberek számára lassan megfizethetetlen lesz az elhunytak eltemetése. A temetői árak lassan a csillagokig érnek, ami különösen azért nehezen feldolgozható a Moszkvában élőknek, mert 1990-ig az állam ingyenesen eltemette a halottakat.

Európa legnagyobb metropoliszában csillagászati összegeket kérnek egy temetésért. Egy Moszkva külvárosában lévő temetőben 300 ezer rubel (mintegy 2 millió 400 ezer forint) egy parcella, bár igaz, hogy ugyanannak a temetőnek az egyik eldugott szegletében már félmillió forintért is végső nyugalomra lehet helyezni az elhunyt hozzátartozót.

A moszkvaiakat sokkoló drágaság oka az orosz piacgazdaságban keresendő. Míg 1990-ig a temetés ingyenes volt, azóta némi túlzással virágzik a "halálipar". Bár az orosz főváros 71 temetője még mindig önkormányzati tulajdonban van, a korábban a temetéseket intéző állami hivatalt egy félig magántulajdonban lévő cég váltotta fel.

A gyakorlatilag monopóliumot élvező Ritual pedig úgy tűnik, kihasználja a helyzetet és komoly hasznot hajt a temetkezésből. Ami nem is csoda, hiszen a 10,5 milliós Moszkvában évente 130 ezer ember veszti életét.

Az orosz törvények minden állampolgárnak garantálják a parcellát, a koporsót, a temetést és a szertartást, ezekért a cég nem kérhet többet 9000 rubelnél (70 ezer forintnál). A Ritual azzal növeli bevételeit, hogy "temetési szertartásokért" számol fel különdíjat.

A cég igazgatóhelyettese azzal indokolta a kialakult helyzetet, hogy a vállalat pénzt fektet be a temetőkbe, amiből szeretne valamennyit viszontlátni.

A címlapról ajánljuk