eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Plates of raw food sit on a table as diners cook them in a pot at a Haidilao hotpot restaurant, operated by Haidilao International Holding Ltd., in Hong Kong, China, on Saturday, Sept. 22, 2018. Haidilao, Chinas biggest hotpot restaurant chain, has raised $963 million after pricing its Hong Kong initial public offering at the top end of a marketed range, according to people with knowledge of the matter. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Anthony Kwan/Bloomberg via Getty Images

Nagy zűr nagy Kínában – térdre rogyhat egy komplett iparág

A kínai gazdaságot sújtó gondok sorában most egy újabb ágazat került bajba. Meglepő módon az éttermeknek lett nehéz a sora, de a vendégek egy ideig örülhetnek neki.

Annak ismeretében, hogy a kivándorló kínaiak világszerte virágzó éttermeket építettek fel, meglepő a hír: otthon válságba került az éttermi ágazat. A legnagyobb városokban egyre nehezebb nyereségesen vinni az üzletet, aminek nyomán egyesek árháborúba kezdtek, hogy visszacsábítsák a vendégeket.

Az egyik érintett város Sencsen, ahol egy 32 éves vállakozó, Liao öt étterméből négyet volt kénytelen bezárni. A nő történetét a South China Morning Post nevű hongkongi lap írta meg. „A fennmaradó egy étteremben leszállítottam az árakat. Most az egész éttermi ágazat rákényszerített árháborút vív” – mondta a fiatal tulajdonos.

A gazdasági bajokat nagyon megérzi a kínai vendéglátóipar. Pekingben, az első hat hónapban az évi 2 millió yüanos forgalomnál többet termelő helyek forgalma 180 millióra, azaz kevesebb, mint a tizedére esett. (Amerikai dollárban kifejezve: 280 ezerről 25 ezerre.)

Sok esetben a haszon immár mindössze 0,37 százalék. Sanghajban, az ország korábban pörgő üzleti metropoliszában még rosszabb a helyzet.

A vendégcsalogató árháború közepette már elhangzottak figyelmeztetések, hogy a kormánynak és az ágazati szerveknek kéne közbelépni és megóvni a kisebb vállalkozásokat.

„A fogyasztók visszafogják magukat, mert alacsonyabb fizetésekkel és bizonytalansággal számolnak. Emiatt kevesebbet költenek élelmiszerre” – mondta a Kuangtung Reformszövetség nevű intézet elnöke, Peng Peng.

Március óta enyhén szólva lanyha a kiskereskedelmi forgalom Kínában, ahol viszont közel másfél éve 0 százalékos az infláció. Ez pedig egy másik veszélyt, a defláció megjelenését hordozza magában. A vezető kínai ételkiszállító portálon a Meituanon immár 990 forintnak megfelelő összegért is lehet hamburgert rendelni, egy egész grillcsirke pedig még olcsóbb. A helyi Starbucksban is megjelent a 990 forintnak megfelelő árú menü, ami a normál ár fele.

„Azok az éttermek, amelyek tovább tudják elviselni az árengedményeket, általában a nagyobb láncok, nagyobb franchise-, raktár- és beszállítói hálózattal. Az ilyen verseny viszont pusztító a kisvállalkozóknak” – mondta egy magát Eric-ként megnevező 33 éves tulajdonos a nyugati Csungking városban. „Én soha nem fogok engedni az árból, az már amúgy is fair, csak többet veszítenék” – mondta makacsul.

De nem csak a kisvállalkozók veszítenek. A geopolitikai feszültség ellenére Kínában jelenlévő tajvani lánc, a Din Tai Fung közölte: októberre bezárja 14 éttermét. Korábban 74 nagyobb élelmiszer- és italcég már bezárta 400 üzletét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×