eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Hungarian money, Woman counting money in wallet, Economic situation of Hungarians, Market value of forint
Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Az uniós átlagot meghaladva nőttek a bérek idehaza az első negyedévben

Az átlagos órabér tekintetében viszont csak három uniós tagállamot előzött meg Magyarország.

Uniós összevetésben az idei első negyedévben az ötödik legnagyobb mértékben (13,7 százalékkal) emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek és a bérek az előző év azonos időszakához képest – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján. Ennél nagyobb mértékben csak Lengyelországban, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában emelkedtek a bérköltségek.

Leginkább az építőiparban nőttek a bérköltségek – 16,9 százalékkal. Az uniós átlag 6,1 százalék volt 2024 első negyedévében.

A 2023-as év utolsó negyedévében ütemesebb volt a magyar bérek növekedése (16,4 százalékos),

a második negyedévben pedig Magyarországon nőttek a leginkább a bérek – 17,3 százalékkal.

Az idei első negyedévben a munkaerőköltségek 5,5 százalékkal, míg a bérek 5,8 százalékkal emelkedtek az Európai Unióban.

A tavalyi adatok alapján idehaza tizenegy euró volt az átlagos órabér. Ebben az összevetésben Magyarország csak Lettországot (10,7 euró/óra), Romániát (10,4 euró/óra) és Bulgáriát (8,1 euró/óra) előzte meg az uniós tagállamok közül. Az óránkénti munkaerőköltség tavaly 12,8 eurót tett ki Magyarországon, ez a harmadik legalacsonyabbnak számított az EU-ban, csak Bulgáriában és Romániában volt kisebb ennek a mértéke.

A kelet-közép-európai régióban az elmúlt időszakban ütemesen, az uniós átlag felett nőttek a bérek, ugyanakkor ez nem enyhítette komolyabb mértékben az érintett országok bérlemaradását.

Márciusban a hazai bruttó bérek 13,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ami a Portfolio megállapítása szerint azt jelenti, hogy az év elejei gyors, 14,6 százalékos béremelkedési ütem továbbra is kitart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×