eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Hungarian money, Woman counting money in wallet, Economic situation of Hungarians, Market value of forint
Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Az uniós átlagot meghaladva nőttek a bérek idehaza az első negyedévben

Az átlagos órabér tekintetében viszont csak három uniós tagállamot előzött meg Magyarország.

Uniós összevetésben az idei első negyedévben az ötödik legnagyobb mértékben (13,7 százalékkal) emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek és a bérek az előző év azonos időszakához képest – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján. Ennél nagyobb mértékben csak Lengyelországban, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában emelkedtek a bérköltségek.

Leginkább az építőiparban nőttek a bérköltségek – 16,9 százalékkal. Az uniós átlag 6,1 százalék volt 2024 első negyedévében.

A 2023-as év utolsó negyedévében ütemesebb volt a magyar bérek növekedése (16,4 százalékos),

a második negyedévben pedig Magyarországon nőttek a leginkább a bérek – 17,3 százalékkal.

Az idei első negyedévben a munkaerőköltségek 5,5 százalékkal, míg a bérek 5,8 százalékkal emelkedtek az Európai Unióban.

A tavalyi adatok alapján idehaza tizenegy euró volt az átlagos órabér. Ebben az összevetésben Magyarország csak Lettországot (10,7 euró/óra), Romániát (10,4 euró/óra) és Bulgáriát (8,1 euró/óra) előzte meg az uniós tagállamok közül. Az óránkénti munkaerőköltség tavaly 12,8 eurót tett ki Magyarországon, ez a harmadik legalacsonyabbnak számított az EU-ban, csak Bulgáriában és Romániában volt kisebb ennek a mértéke.

A kelet-közép-európai régióban az elmúlt időszakban ütemesen, az uniós átlag felett nőttek a bérek, ugyanakkor ez nem enyhítette komolyabb mértékben az érintett országok bérlemaradását.

Márciusban a hazai bruttó bérek 13,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ami a Portfolio megállapítása szerint azt jelenti, hogy az év elejei gyors, 14,6 százalékos béremelkedési ütem továbbra is kitart.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×