eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Készpénzt tesz pénztárcájába egy látogató a 20. Sziget fesztivál 3. napján a budapesti Hajógyári-szigeten 2012. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemző: megtorpanhat az év második felében a reálkeresetek növekedése

Egy év alatt 658 ezer forintra emelkedett a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagjövedelme. A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset 438 ezer forintra nőtt. Hornyák József, a Portfolio elemzője további béremelésekre, de a reálbérek emelkedésének lassulására számít.

Jelentősen, csaknem 14 százalékkal magasabbak voltak a bruttó bérek idén márciusban, mint egy évvel korábban – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A bruttó átlagfizetés így elérte a 658 ezer forintot, de a kézhez kapott bér összege is nagymértékben emelkedett.

"Az átlagbért tekintve 450 ezer forint körüli értékről beszélhetünk, ami szintén jelentős mértékű emelkedést jelent" – mondta az InfoRádibóan a Portfolio elemzője.

A bruttó kereset mediánértéke 510 ezer forint volt, ami nettóban 355 ezer forintot jelent; ez az az összeg, amit az ember kézhez kap, tehát sokkal inkább a pénztárcáján érezhet – jegyezte meg Hornyák József.

Idén a költségvetési szektorban nagyobb mértékben emelkedtek a bérek, mint a vállalatoknál. Ez alapvetően az oktatásban dolgozók átlagosan 27 százalékos fizetésemelésének volt köszönhető.

A következő hónapokban hasonló béremelkedési ütemre lehet számítani, mint az első negyedévben, a szakértő szerint a 12-14 százalék közötti béremelkedés reális. Ugyanakkor a reálbérek, a fizetések vásárlóerejének a növekedése lassabb lehet, ugyanis

az inflációs mélyponton már túl vagyunk, és a következő hónapok már magasabb áremelkedési ütemet hozhatnak

– tette hozzá. „Egy idő után sokkal közelebb lesz az 5 százalékhoz, mint a 3 százalékhoz a drágulás alakulása, ez pedig kismértékben visszafogja majd a reálkeresetek növekedését is” – magyarázta az elemző.

A fentiek alapján a jelenlegi 10 százalék körüli reálkereset-növekedés üteme 8 százalékra mérséklődhet az év hátralevő részében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×