eur:
395.09
usd:
368.42
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Elemző: túl vagyunk a legnehezebb időszakon, egyre szebb képet mutat a hazai munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség Magyarországon az elmúlt hónapokhoz képest. A KSH adatai szerint 2024 februárja és áprilisa között 4 millió 739 ezren dolgoztak hazánkban. A Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: a következő hónapokban tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, ami vélhetően a foglalkoztatási adatokon is meg fog látszódni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 739 ezer fő volt Magyarországon, ami 41 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma érdemben nem változott, 2 millió 496 ezer főt tett ki, míg a nők esetében 39 ezerrel, 2 millió 243 ezer főre bővült. A munkanélküliek száma 224 ezer fő, míg a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt az idei február–áprilisi időszakban.

A Porfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: egyértelműen látszik, hogy az elmúlt hónapokhoz képest növekedett a foglalkoztatás idehaza, ami főként annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság kilábalt a recesszióból, továbbá a munkanélküliségi ráta mérséklődése is kedvező tendenciákról tanúskodik.

Hornyák József kiemelte: a KSH becslése szerint áprilisban 4,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2-3 tizedszázalékos csökkenést jelent az év első hónapjaihoz képest. Mint mondta, az akkori magas adatok hasonlók voltak a Covid-időszak idején regisztrált számokkal, azonban jött a pozitív fordulat, ami megmutatkozik a munkanélküliségi rátában is.

A korábbi években a közmunkaprogram nagy számban szívott fel munkaerőt, az utóbbi időben azonban már bizonyos szektorokban gondokat okozott új magyar munkavállalókat találni, ezért a cégek akár harmadik országból is várnak dolgozókat Magyarországra. Hornyák József megerősítette, hogy alacsony szintre süllyedt a közfoglalkoztatottak száma: jelenleg körülbelül 60 ezer közmunkás dolgozik hazánkban, miközben tíz évvel ezelőtt még háromszor ennyien voltak.

Manapság leginkább azok jelentkeznek közmunkára, akik képességbeli vagy készségbeli hiányosságok miatt nem tudnak elhelyezkedni a vállalati szektorban. Sok esetben nehezíti vagy korlátozza a lehetőségeket, hogy nincs megfelelő munkahely azokon a településeken, ahol a közfoglalkoztatottak laknak.

„Magyarországon pedig igencsak nehézkes a társadalmi mobilitás, ezért a vállalatok elkezdtek egyre nagyobb számban külföldi, harmadik országbeli dolgozókat alkalmazni”

– magyarázta az elemző.

Felhívta a figyelmet, hogy a szabályozási, környezeti lehetőségek, illetve azok változásai megkönnyítették a vendégmunkások magyarországi álláskeresését, amit rengeteg cég kihasznál és nyilván profitál is belőle. Az elmúlt időszakban százezer főre emelkedett a külföldi dolgozók létszáma Magyarországon.

„Ahogy a munkaerőhiány egyre súlyosabbá vált és a cégek már nem igazán találtak megfelelő vagy megfelelően képzett dolgozókat, elkezdődött a vendégmunkások alkalmazásának felfutása. Nekik pedig megéri Magyarországra jönni, hiszen itt a hazájukhoz képest magasabb bérszinten tudnak dolgozni” – mondta Hornyák József.

Úgy véli, a munkanélküliség és a foglalkoztatás terén „a legnehezebb időszakot már magunk mögött hagytuk”, a következő hónapokban pedig a gazdaság élénkülésével együtt arra számít, hogy tovább nő a foglalkoztatottak száma, és „szépen lassan csökkenni fog a munkanélküliség”.

A munkaerőpiac általában egy kicsit késve követi a gazdasági helyzet javulását. Az elemző emlékeztetett, hogy a GDP már az idei első negyedévben növekedésnek indult, ami biztató jel, és a várakozások szerint a következő negyedévekben tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, ami vélhetően a foglalkoztatási adatokon is meg fog látszódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×