eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pixabay

Elemző: túl vagyunk a legnehezebb időszakon, egyre szebb képet mutat a hazai munkaerőpiac

Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség Magyarországon az elmúlt hónapokhoz képest. A KSH adatai szerint 2024 februárja és áprilisa között 4 millió 739 ezren dolgoztak hazánkban. A Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: a következő hónapokban tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, ami vélhetően a foglalkoztatási adatokon is meg fog látszódni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 739 ezer fő volt Magyarországon, ami 41 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma érdemben nem változott, 2 millió 496 ezer főt tett ki, míg a nők esetében 39 ezerrel, 2 millió 243 ezer főre bővült. A munkanélküliek száma 224 ezer fő, míg a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt az idei február–áprilisi időszakban.

A Porfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: egyértelműen látszik, hogy az elmúlt hónapokhoz képest növekedett a foglalkoztatás idehaza, ami főként annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság kilábalt a recesszióból, továbbá a munkanélküliségi ráta mérséklődése is kedvező tendenciákról tanúskodik.

Hornyák József kiemelte: a KSH becslése szerint áprilisban 4,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami 2-3 tizedszázalékos csökkenést jelent az év első hónapjaihoz képest. Mint mondta, az akkori magas adatok hasonlók voltak a Covid-időszak idején regisztrált számokkal, azonban jött a pozitív fordulat, ami megmutatkozik a munkanélküliségi rátában is.

A korábbi években a közmunkaprogram nagy számban szívott fel munkaerőt, az utóbbi időben azonban már bizonyos szektorokban gondokat okozott új magyar munkavállalókat találni, ezért a cégek akár harmadik országból is várnak dolgozókat Magyarországra. Hornyák József megerősítette, hogy alacsony szintre süllyedt a közfoglalkoztatottak száma: jelenleg körülbelül 60 ezer közmunkás dolgozik hazánkban, miközben tíz évvel ezelőtt még háromszor ennyien voltak.

Manapság leginkább azok jelentkeznek közmunkára, akik képességbeli vagy készségbeli hiányosságok miatt nem tudnak elhelyezkedni a vállalati szektorban. Sok esetben nehezíti vagy korlátozza a lehetőségeket, hogy nincs megfelelő munkahely azokon a településeken, ahol a közfoglalkoztatottak laknak.

„Magyarországon pedig igencsak nehézkes a társadalmi mobilitás, ezért a vállalatok elkezdtek egyre nagyobb számban külföldi, harmadik országbeli dolgozókat alkalmazni”

– magyarázta az elemző.

Felhívta a figyelmet, hogy a szabályozási, környezeti lehetőségek, illetve azok változásai megkönnyítették a vendégmunkások magyarországi álláskeresését, amit rengeteg cég kihasznál és nyilván profitál is belőle. Az elmúlt időszakban százezer főre emelkedett a külföldi dolgozók létszáma Magyarországon.

„Ahogy a munkaerőhiány egyre súlyosabbá vált és a cégek már nem igazán találtak megfelelő vagy megfelelően képzett dolgozókat, elkezdődött a vendégmunkások alkalmazásának felfutása. Nekik pedig megéri Magyarországra jönni, hiszen itt a hazájukhoz képest magasabb bérszinten tudnak dolgozni” – mondta Hornyák József.

Úgy véli, a munkanélküliség és a foglalkoztatás terén „a legnehezebb időszakot már magunk mögött hagytuk”, a következő hónapokban pedig a gazdaság élénkülésével együtt arra számít, hogy tovább nő a foglalkoztatottak száma, és „szépen lassan csökkenni fog a munkanélküliség”.

A munkaerőpiac általában egy kicsit késve követi a gazdasági helyzet javulását. Az elemző emlékeztetett, hogy a GDP már az idei első negyedévben növekedésnek indult, ami biztató jel, és a várakozások szerint a következő negyedévekben tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, ami vélhetően a foglalkoztatási adatokon is meg fog látszódni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fordulat a használtautó-piacon, de korai még az öröm

Fordulat a használtautó-piacon, de korai még az öröm

Egyre olcsóbban lehet új autókat vásárolni, ami idővel kedvező hatással lehet a használt autók piacára – mondta az InfoRádióban a hasznaltauto.hu márkamenedzsere. Lőcsei Dániel hozzátette: az árak várható mérséklődésével hosszabb távon megfiatalodhat az autópark.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×