eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
2024 number on wood block on top of stack of coins
Nyitókép: Getty Images

A bérmelkedések ellenére sem indul be egyelőre a fogyasztás

A korábban várt 8-10 százalék közötti emelkedés helyett 12-14 százalékkal nőhetnek a keresetek 2024-ben a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint. A fogyasztás azonban leghamarabb a tavaszi hónapokban állhat helyre, még januárban is gyenge volt a kiskereskedelmi forgalom.

A kedvező januári béremelkedési adat javította az elemzői várakozásokat. Korábban a vállalati érdekképviseletek 6-8 százalékos, a toborzócégek 5-10 százalékos éves béremelést jósoltak, és a makrogazdasági elemzők is 10 százalékos értéket adtak meg. Januárban 14,6 százalékkal emelkedett az átlagkereset, ez megemelte a várakozásokat, így már a legtöbben arra számítanak, hogy az év egészében bőven 10 százalék felett lehet az átlagbérek emelkedése – mondta Hornyák József az InfoRádióban.

A Portfolio elemzője szerint esély van arra is, hogy a keresetek vásárlóereje akár 7-8 százalékkal emelkedjen 2024-ben, de a háztartások év eleji fogyasztásában még nem látszanak az erre utaló jelek.

„Az a trend, hogy karácsony után óvatosabbak és kevesebbet fogyasztanak az emberek, miután kiköltekezik magukat az év végén, de alapvetően a keresetek emelkedésével arra lehet számítani, hogy beindul a fogyasztás. Ehhez azonban az szükséges, mint ahogy a keresetek vásárlóerejének a növekedéséhez is, hogy az infláció mérsékelt maradjon” − fejtette ki az elemző, és hozzátette, az elemzők a következő hónapokban visszafogott mértékű áremelkedést várnak, ami segíthet a fogyasztás növekedésében a tavaszi hónapokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×