eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: mnb

Itt az MNB kamatdöntése

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

A döntés értelmében a kamatfolyosó alsó széle, az egynapos (O/N) betéti kamat 6,0 százalékra, míg felső széle, az egynapos (O/N) hitel kamata 8,0 százalékra mérséklődik.

Mint hétfőn az InfoRádióban Kaszab Balázs, a Portfolio elemzője elmondta, a legtöbb piaci szereplő 25 bázispontos vágásra számított, ami jelentős hatást fog gyakorolni a forint árfolyamára is.

A vártnak megfelelően a kamatdöntés hírére

a magyar fizetőeszköz árfolyama erősödött a főbb devizákkal szemben.

A keddi kamatdöntés után 10 perccel az euró jegyzése 395,07 forintra csökkent a közvetlenül a döntést megelőző 396,28 forintról. A svájci frank 416,47 forintról 415,37 forintra, a dollár pedig 369,75 forintról 368,72 forintra gyengült.

A jegybank monetáris tanácsa az előző, május 21-i ülésén 50 bázisponttal 7,25 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a magyar gazdaságban beinduló növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a körültekintő monetáris politika az ország kockázati megítélésének erősödése irányába hatott.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntés után elmondta, hogy a jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

A délután négykor kezdődő jegybanki tájékoztatón az alelnök ismerteti majd az idei második Inflációs jelentés főbb megállapításait és várakozásait is - erről külön cikkben számolunk majd be.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×