eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Az albérletárak októberben sem szálltak le a hullámvasútról

Novemberben Budapesten az albérletek átlagos bérleti díja 160 és 315 ezer mozgott, az átlagos bérleti díj 240 ezer forint volt – derül ki a KSH–ingatlan.com lakbérindexéből. A kínálat 10 százalékkal nőtt, és egyre nehezebb a drágább, belső kerületekben az ingatlanok kiadása.

Jelek szerint az albérletárak októberben sem szálltak le a hullámvasútról, vagyis a szeptemberi megtorpanás után országos átlagban 0,4 százalékkal drágultak a kiadó lakások az egy hónappal korábbi állapotokhoz képest, Budapesten pedig 0,9 százalékos volt a drágulás mértéke – ismertette az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője, emlékeztetve, hogy a bizonytalan környezetnek köszönhetően az elmúlt hónapokban (nyár óta) stagnálás, árcsökkenés és -emelkedés is megfigyelhető volt. Ami viszont jó hír lehet a lakás-, illetve az albérletkeresőknek, hogy a kínálat a fővárosban 10 százalékkal nagyobb – tette hozzá Balogh László.

A bővülő kínálatot illetően kifejtette: tekintettel arra, hogy Budapesten már 240 ezer forint a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja, vagyis éves szinten több mint kétmillió forintos kiadást eredményez átlagosan, a bérlők már sokkal alaposabban megnézik, hogy mit és mennyiért tudnak bérelni a piacon. Ebből az is következik, hogy most már nem lehet bármilyen lakást bármennyiért kiadni, mint amit az elmúlt években láthatunk, mert a kínálat bővülésével párhuzamosan egyre nagyobb a választék, ami a bérlők rendelkezésére áll – magyarázta. Ebből persze az is következik, hogy

a legjobb áron kínált kiadó lakások akár órák alatt, vagy egy nap alatt gazdára találnak, míg a drágább albérletekre tovább kell várnia a bérlőnek.

Ami a fővárosi területi különbségeket illeti, a legolcsóbb és a legdrágább kerületek átlagos bérleti díja között dupla akkora különbség figyelhető meg. A legdrágább továbbra is (szeptember óta) a II. kerület, ahol 315 ezer forint az átlagos havi bérleti díj. A második legdrágább az V. kerület, ahol 310 ezer forintot kell az albérletkeresőknek fizetni átlagosan havonta. A dobogó bronzérmes fokán pedig az I. kerület helyezkedik el, 300 ezer forintos bérleti díjjal. A legolcsóbb kerületek közé pedig a XXI. és a X. kerület tartozik, ahol egyaránt 160 ezer forint az átlag.

A vezető elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy

ha a budapesti árszintekhez viszonyítjuk a bérleti díjakat, akkor jelentős az árkülönbség még a legdrágább vármegyeszékhelyekhez képest is,

hiszen a 240 ezres budapesti átlaghoz képest Győrben csak 190 ezer, Debrecenben és Székesfehérváron pedig 180 ezer forintot kell átlagosan fizetni egy-egy kiadó lakásért. Ezt alapul véve mondhatjuk azt, hogy negyedével olcsóbban lehet bérelni még a legdrágább vármegyeszékhelyeken is a fővároshoz képest, de ha megnézzük, hogy tavaly ilyenkor Budapesten csak 200 ezer forintba kerültek a lakbérek átlagosan, akkor azt lehet mondani, hogy a legdrágább vármegyeszékhelyek már a tavalyi budapesti szintet is elérik – mondta az Ingatlan.com munkatársa.

Utóbbi szempontból tehát élénkebbnek tűnik a vidéki albérletpiac, hiszen ott a kiadó lakások száma sem növekedett annyival: míg Budapesten a 8500 darab kiinduló lakás 10 százalékos bővülésnek felel meg, addig a több mint kétezer lakásból álló kínálat a vármegyeszékhelyen csak stagnálást mutat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×