eur:
391.26
usd:
366.61
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Horror gázszámlák érkeztek az ősszel – elmagyarázzuk az okát

A tavalyinál három-négyszer magasabb gázszámlákat is kaptak, kapnak szeptemberben, októberben és novemberben azok, akik havonta diktálják a fogyasztásukat. Nem értik, hogy miért történik ez, pedig van benne logika, csak így részben előre fizetnek a szolgáltatónak akkor is, ha éves szinten amúgy beleférnek a rezsicsökkentett keretbe.

"Most kaptam meg a gázszámlámat, 215 köbméterre 57 000 forintot számoltak. Diktálós vagyok. Tavaly ugyanebben az időszakban több fogyasztásra lényegesen kevesebbet számoltak! Hogyan jött most ki ez összeg? Nem értem!! El tudná magyarázni valaki?"

Sorra jelennek meg azok az ilyen vagy ehhez hasonló kérdések abban a Facebook-csoportban, amelynek már több mint százezer tagja van, és a gázszámlával bajlódóknak segítenek a működtetők.

A nyári csavaros számlák ügye

Az Infostarton korábban már foglalkoztunk az úgynevezett csavaros számlák problematikájával. Ez a részszámlásokat, vagyis a havi átalánydíjat fizetőket érintette, jellemzően azokat, akik 1520 és 2500 köbméter közötti éves fogyasztással rendelkeznek, és március és július között van az éves rendes elszámolásuk. Ide kattintva olvashat erről a problémáról.

Az ügy akkorára duzzadt, hogy azzal már a Kormányinfón is foglalkoztak. Akkor majdnem 90 ezer fogyasztó a nyári hónapokban százezer forintos számlákat kapott, mert egy átmeneti időszakban az átlagos fogyasztásnál is a teljes mennyiséget piaci áron számolta el a szolgáltató, s noha ezt az elszámolás végén beszámította, mégis sokaknak váratlan kiadást jelentett a megemelt számla.

Ősszel a diktálósok kerültek bajba

Most ősszel a diktálósok kerültek faramuci helyzetbe. Egyszerűen azért, mert az egész szeptember fűtési szempontból "nyárnak" számított, annyira meleg volt. Sőt, az október nagy része is, de még november elején volt egy-két olyan nap, amikor az átlagnál sokkal melegebbet mértek.

A kérdés, hogy ez miért gond? Ha a napi átlaghőmérséklet egy bizonyos érték felett van, akkor az nyárnak számít a szezonális jelleggörbét megállapító MVM szempontjából. Ilyenkor jellemzően (ez is eltérő területenként) napi bő fél köbméter gáz jár azoknak, akik "vegyes" fogyasztáson vannak, azaz fűtenek, főznek, meleg vizet állítanak elő gázzal. Ha hűl az idő, akkor ez emelkedik. Egy nyári nap "1"-nek számít, de például novemberben már volt "16"-os értékű nap is. (A lényeg, ha 0 fok a napi átlaghőmérséklet az 20-asnak számít.)

A gond az volt, hogy szeptember végig "1"-es napokból állt, így a sokat emlegetett 20 éves jelleggörbéhez képest, amely erre a hónapra 37 köbméter kedvezményes gázzal számol, csak 17 köbméter jutott. Többen azonban rutinból beírták a 37-et a diktáláskor, talán még elégedettek is voltak azzal, hogy sikerült előre spórolniuk, hiszen mondjuk csak 25-30 köbmétert fogyasztottak. Ez egyébként jellemző egy olyan családi háznál, ahol a melegvizet gázzal állítják elő, sőt esetleg főznek is, de még nem kapcsolják be a fűtést.

A számla megérkezésekor azonban azt tapasztalhatták, hogy

a korábban megszokott 3-4 ezer forint helyett 12-15 ezret kellett fizetni.

Az ok a számlázási módszer. Az MVM ilyenkor 17 köbmétert ad kedvezményesen, azaz 102 forintért, a többit pedig 747 forintért számolja el. A kérdés, hogy miért, és hogyan teszi ezt.

Egyrészt azért, mert nem havi, hanem napi alapon számolja az adható kedvezményt. Sőt, nem is köbméterben, hanem megajoule-ban (MJ) számolnak. A törvény ugyanis nem 1729 köbmétert, hanem 63 645 MJ-t ad rezsicsökkentett áron. Ez azért van, mert a különböző településken más és más a gáz fűtőértéke.

Az MVM számlázási rendszere "nem felejti el", hogy szeptemberben kevesebb volt a kedvezményes mennyiség, csak másik hónapban kompenzálja majd, mert

éves szinten a 63 645 MJ mindenkinek jár.

Ha az adott fogyasztó, aki mondjuk az októberi számlában a szeptemberi fogyasztás után versenypiaci köbmétereket is kifizetett, számíthat arra, hogy mondjuk a következő olyan számlájánál, amikor kevesebbet fogyaszt a jelleggörbében szereplő mennyiségnél, "visszakapja" azt. Bár sokan kételkednek ebben, de a számlán, ha nem is egyszerűen, de fellelhető mindez. Egyszerűen "visszaárazzák" a korábbi versenypiaci mennyiséget, és azt kedvezményes áron számolják el. Ezért fordulhat elő, hogy valaki mínuszos számlát kap. Főleg azok, akik éves szinten bennmaradnak a rezsicsökkentett kvótában.

Itt mindezt videóban is elmagyarázza az említett Facebook-csoport alapítója.

Többen felvetették, hogy mi van, ha valaki csak egyszer lépi át a jelleggörbének megfelelő határt. Akkor, legvégső esetben, ha valóban befér a kedvezményes áron kapható éves 63 645 MJ-be (minimum 1729 köbméter) a gázév végén, ami július 31-én van, kapja vissza a túlfizetést. Tehát legkésőbb az augusztusi számlán számol el vele a szolgáltató, de ez már korábban is megtörténhet, ha a görbe alatt fogyaszt valamilyek hónapban vagy akár hónapokban. Azaz, ha mondjuk 100 köbméterrel túllépett valaki februárban, aztán márciusban és áprilisban 50-50 köbméterrel kevesebbet fogyasztott, akkor már ezeknél a számláknál is korrigálnak.

A lényeg tehát, hogy a gázév végén mindenki annyit fizet az adott fogyasztásért, amennyi az órájában szerepel. Ha belefér a rezsicsökkentett éves kvótába, akkor a kedvezményt mindenképpen megkapja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×