eur:
390.67
usd:
366.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Oil drums sitting over blue financial graph background. Selective focus. Horizontal composition with copy space. Oil prices and stock market and finance concept.
Nyitókép: muhammet sager/Getty Images

A hazai kutakon is napokon belül megjelenhet a "geopolitikai prémium"

Az Izrael elleni terrortámadás után hétfőn megugrott a nyersolaj világpiaci ára. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg mindenki Irán és Szaúd-Arábia helyzetét figyeli, ugyanis ez a két ország nagyon fontos szereplő a termelésben és az árak meghatározásában.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy hétfőn reggel megemelkedtek a hordónkénti olajárak a Közel-Keleten, miután a Hamász fegyveresei betörtek Izraelbe. Az összecsapások a globális fogyasztók számára kulcsfontosságú olajtermelő és -exportáló régió küszöbén zajlanak, ami változásokat indíthat be az olajpiacon is.

Vivek Dhar, a Commonwealth Bank bányászati és energetikai nyersanyagokkal foglalkozó kutatási igazgatója közölte: ahhoz, hogy a közel-keleti konfliktus tartós és érdemi hatást gyakoroljon az olajpiacokra, az olajkínálat vagy -szállítás tartós csökkenésére van szükség. Kiemelte: a fegyveres összecsapás közvetlenül nem veszélyezteti az olajellátás egyik fő forrását sem.

Pletser Tamás azt mondta az InfoRádióban, bár jelenleg senki sem tudhatja, hogyan alakulnak az események a Közel-Keleten, ugyanakkor ha eszkalálódik a konfliktus, az akár azt is eredményezheti, hogy

tartósan megmaradhat a geopolitikai prémium az olaj árában.

Hozzátette: a Gázai övezetben zajló események miatt 3–3,5 dolláros drágulás történt, ami nagyjából 4 százalékos áremelkedésnek felel meg.

Az elemző szerint a piac alapvetően két befolyásoló tényezőre figyel jelenleg:

  • Irán helyzetére
  • és Szaúd-Arábia szerepére.

Az Egyesült Államok még korábban komoly gazdasági szankciókat vezetett be Iránnal szemben, viszont idén már kisebb enyhülés volt észrevehető a két ország kapcsolataiban. „Az Egyesült Államok gyakorlatilag elnézte a szankciók be nem betartását, ennek hatására

Irán termelése körülbelül 500-700 ezer hordóval nőtt, ami egy nagyon komoly érték”

– magyarázta az olaj- és gázipari szakértő.

Pletser Tamás szerint ha bebizonyosodik, hogy Irán valamilyen módon segített megtervezni a Hamász múlt hétvégi, Izrael elleni támadását, az újabb fordulatot hozhat. Az Egyesült Államok ebben az esetben valószínűleg válaszlépésre szánja el magát és szigorít a korábban kivetett szankciókon, ami pedig az elemző meglátása szerint visszafordíthatja az olajtermelési növekedést. Irán egyébként gratulált a Hamásznak a hétvégén indított akciójához.

Szaúd-Arábia szerepe pedig azért nagyon fontos az olajpiac számára, mert egy múlt heti sajtóhír alapján a közeljövőben megszülethet egy szaúdi–amerikai megegyezés azzal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábia visszavonná az olajkitermelés csökkentéséről szóló döntését. Ezért cserébe a közel-keleti monarchia jelentős mennyiségű fegyverzetet kapna az amerikaiaktól egyes lapértesülések szerint. A nemzetközi kapcsolatok rendezésében az is jelzésértékű gesztus lenne, ha Szaúd-Arábia hivatalosan elismerné Izrael állam létét.

„Ha egy nagyon komoly megtorlás jön Izrael részéről a mostani terrorakciót követően, akkor elképzelhető, hogy az megfúrja ezt a megegyezést, ami pedig azt jelentené, hogy Szaúd-Arábia nem fogja növelni januártól az olajtermelését. Ez ugyancsak a már említett 3-4 dolláros geopolitikai prémium megmaradását okozhatja” – fejtegette a szakértő.

Tartós áremelkedés jöhet

Ha csökken a kitermelés, akkor automatikusan emelkedik az ár, ugyanakkor a kereslet is számít, ami azonban dinamikusan változik. „Az sem egy kőbevésett dolog, hogy mennyi olajat vásárol a világ, de az biztos, hogy

ha Irán és Szaúd-Arábia csökkenti a kínálatot, tartósan megemelkedik a kőolaj ára”,

ugyanis ezek az országok a világ legnagyobb olajtermelői közé tartoznak.

Pletser Tamás szerint Iránnak komoly érdeke, hogy enyhüljenek a vele szemben kirótt szankciók, mert az idei kőolajtermelési adatok is azt mutatják, kifejezetten jól járna ezzel. Főleg a Kínának való értékesítéssel. A másik oldalról viszont erőteljes belpolitikai nyomás érvényesül azzal kapcsolatban, hogy Irán támogassa az Izrael elleni támadásokat. „Itt most két érdek csap össze egymással” – mondta az elemző.

Jelen helyzetben sokakat az foglalkoztat leginkább, milyen következményei lehetnek a benzinkutakon annak, ha fokozódna a geopolitikai kockázat. Pletser Tamás tájékoztatása szerint ennek a hatása hamar jelentkezik az árakban is. „Ez egy rendkívül hatékony és gyors piac, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy napokon belül a magyar árakban is látható lesz a következmény” – zárta gondolatait a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×