eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Súlyos döntést hozott minden hatodik magyar autós

Egy friss felmérés szerint már a jelenlegi üzemanyagárak mellett is sokan lemondanak az autó használatáról.

Bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, szerdától pedig 20-20 forintos csökkenés várható; a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok.

A Pulzus Kutató Totalcar megbízásából készült reprezentatív felmérésében arra voltunk kíváncsi, melyik az az árszint, amelynél az autósok leteszik a kocsit. Az autóval rendelkezőknek – összes megkérdezett 49 százaléka – a hatoda, azaz 16 százaléka ugyanis már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért kiszállt az autójából. A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt. Az érintettek több mint negyede ugyanakkor azt állítja, semmiképp nem fejezné be az autózást. Viszonylag jelentős, 11 százalékuk nem tudja erre a választ, illetve nem akart felelni a kérdésre.

Az autózó nőknek a 15 százaléka már letette az autót, a férfiaknál 17 százalékos az arányuk. A férfiak majdnem harmada mondta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne, a nőknek csak a 24 százaléka volt hasonló véleményen.

A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. A 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik, 27 százalékuknak a literenként 700-800 forintos tankolás jelentené a végső határt. A középkorúaknak több mint a harmada hallani sem akar erről.

A kutatás szerint bár a fővárosban viszonylag sok, az autózásnál olcsóbb alternatíva adott, a budapestiek több mint 30 százaléka nem mondana le az autózásról. A községekben 30 százalékos az arányuk, ám náluk ez magyarázható azzal, hogy sok településen nem nagyon van más ésszerű opció. A vármegyeszékhelyeken, kisebb városokban élő autósok 15, illetve 13 százaléka abbahagyta az autós közlekedést. 21 és 19 százalékuk a 700-800 forintnál döntene erről.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×