eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezeti a heti kabinetülést Jeruzsálemben 2023. január 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Atef Szafadi

Benjamin Netanjahu: Elkezdtük! - videóval és kemény szavakkal üzent az izraeli miniszterelnök

A gázai légicsapások csak a kezdetet jelentik, közölte hétfő este az izraeli kormányfő, aki úgy fogalmazott, generációk fognak emlékezni Izrael ellencsapásaira.

Hétfő este beszéddel üzent a világnak Benjamin Netanjahu. Kijelentette: a gázai légicsapások "csak a kezdetet jelentik", és hozzátette, hogy "mindent megtesznek a Gázában fogva tartott izraeliekért".

"Amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, generációk emlegetik majd"

- fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki.

"Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják" - szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Videót is közzétett az egyik támadásról az X közösségi oldalon, kijelentve, hogy "Elkezdtük. Izrael győzni fog."

Koalíciós kormányban való részvételre szólította fel az ellenzéki pártokat, miután szombaton kudarcot vallott a két legnagyobb ellenzéki pártvezető próbálkozása. Netanjahu a legfontosabbnak az összefogást nevezte, ezért szólította fel az ellenzéket, hogy vegyen részt a nemzeti egységkormányban.

Az izraeli miniszterelnök szerint "számos palesztin fegyveres még mindig Izraelben van".

Netanjahu amerikai katonákat kért - itt a válasz

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap azt közölte Joe Biden amerikai elnökkel telefonbeszélgetésük során, hogy nincs más választása, mint szárazföldi csapatokat küldeni a Gázai övezetbe. Sajtójelentések szerint az izraeli kormányfő azt is kifejtette az amerikai elnöknek, hogy a történtek után az izraeli-palesztin tárgyalások lekerültek a napirendről, és országa nem mutathat gyengeséget, az ingatag Közel-Keleten erőt kell felmutatnia.

Ezzel kapcsolatban hétfőn a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby közölte: az amerikai kormánynak nem áll szándékában csapatokat küldeni Izraelbe, de meg fogja védeni az Egyesült Államok érdekeit a térségben.

Mint mondta, további biztonsági kérések várhatók Izraeltől, amelyeket az USA igyekszik a lehető leggyorsabban teljesíteni. (Mint ismert, légvédelmi rakétákat már küld az Egyesült Államok, amely több katonai hajót és repülőgépet küldött közelebb Izraelhez támogatása jeléül.)

Kirby a BBC tudósítása szerint arról is beszélt: nem kérdéses, hogy Irán bizonyos fokú bűnrészességet vállalt a Hamász támogatásában, de Washington nem látott szilárd és kézzelfogható bizonyítékot Irán közvetlen érintettségére. (A Wall Street Journal egyik beszámolója azt állítja, hogy Irán szerepet játszott abban, hogy a Hamász felkészüljön a meglepetésszerű támadásra.)

Hétfő este a Pentagon közölte: hadianyagot szállító amerikai repülőgépek tartanak Izrael felé, de az nem részletezték a fegyverek típusát.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×