eur:
389.65
usd:
363.4
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-én, az OPEC kétnapos 178. miniszteri tanácskozásásának kezdete előtti napon.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Magas olajárak jöhetnek az "olajországok" döntései nyomán

Az OPEC+ főtitkára szerint az olaj iránti kereslet továbbra is növekedni fog idén. Az olajárak ismét emelkedni kezdtek, de a kartellt nem ez aggasztja. A Nemzetközi Energia Ügynökség már néhány hónapon belüli ellátási hiányról beszél.

Az OPEC+ (a 23 olajexportáló országból álló csoport, amely összehangolja világpiaci kőolajeladásait) főtitkára, Haitham Al Ghais elmondta, tapasztalataik szerint

a kereslet napi 2,4 millió hordóval nő.

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy az árak emelése érdekében napi egymillió hordóval csökkenti kőolajtermelését - tudósított a BBC.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint Szaúd-Arábia mostani és Oroszország korábbi, kitermelés-csökkentésre vonatkozó döntése "jelentős ellátási hiányt" okozhat az év végére.

Al Ghais szerint ez a két ország "önkéntes döntése", és elővigyázatossági vagy megelőző jellegűnek tekinthető a bizonytalanságok miatt.

Ukrajna 2022 februári orosz inváziója után az olajárak megugrottak, és tavaly júniusban hordónként több mint 120 dolláros szintre emelkedtek. Idén májusban valamivel a hordónkénti 70 dollár fölé mérséklődtek, de azóta folyamatosan emelkedtek, mivel a termelők megpróbálták korlátozni a kibocsátást a piac támogatása érdekében.

A Brent nyersolaj árszintje kedden átlépte a 95 dolláros hordónkénti árat a rövidebb szállítási prognózisok közepette, és nem kizárt, hogy az ár átlépheti a hordónkénti 100 dollárt.

Az emelkedés figyelmeztetést jelent a járművezetőknek, hogy az üzemanyagárak emelkedhetnek a következő 10 hónapban,

és felkeltette az aggodalmakat, hogy a kulcsfontosságú gazdaságokban elhúzódhat az infláció.

Al Ghais szerint az OPEC+ államait azonban ennél jobban aggasztja az olajszektorba történő beruházások elmaradása.

"Néhányan az olajjal kapcsolatos befektetések leállítását szorgalmazták. Úgy gondoljuk, hogy ez ugyanolyan veszélyes. Ez a jövőben ingadozásokhoz, esetleges ellátási hiányokhoz fog vezetni. Ezért mi az OPEC-nél mindig is az olajiparba való befektetés folytatásának fontosságát hirdettük. Az ipar szén-dioxid-mentesítésébe is befektetünk, és továbblépünk az alternatív energiaforrások, például a megújuló energiaforrások hozzáadására."

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e amiatt, hogy az olajár emelkedése - amennyiben átlépik a 100 dolláros hordónkénti árat - hatással lesz az inflációra szerte a világon, a főtitkár azt mondta, "fontos, hogy ne tekintsünk rövidlátó módon a dolgokra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×