eur:
389.21
usd:
359.28
bux:
66455.62
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: Pixabay

Lejárhat a benzin szavatossága az autójában

Ha valaki ritkán autózik, és mondjuk féltankkal hagyja pihenni az autóját, akkor komoly bajba kerülhet. Több autóelkatrész is károsodhat.

Először is tisztázzuk, hogy a benzin 6 hónap után elveszíti tulajdonságait, a gázolaj viszont tovább, de nem túl sokáig, körülbelül 12 hónapig tárolható.

De miért káros a tartályban hosszú ideje lévő benzin az autóra nézve? Mert a tartály üres részében koncentrálódó nedvesség oxidációs folyamatokat indít el, ami károsíthatja az üzemanyagszivattyú fém elemeit és problémákat okozhat az injektoroknál - írja az autoszektor.hu egy olasz lap alapján.

Ezek jelzik a hibát:

  • A motorhibára figyelmeztető lámpa kigyullad.
  • A motor üresjárata szabálytalan.
  • A motor teljesítménye észrevehetően romlik.

Ilyen körülmények között a műhelyben végzett vizsgálat szinte biztosan megállapítja, hogy szükség van a tartály kiürítésére és az üzemanyagrendszer átöblítésére, az oxidálódott alkatrészek cseréjére.

Éppen ezért azt ajánlják, hogy

legalább havonta egyszer friss benzinnel tankolja meg az autóját, magyarán használja a járművet.

Ne hagyja félig üresen a tankot, inkább a benzin feltöltésével csökkentse azt a térfogatot, amelyben nedvesség keletkezhetne.

Fontolja meg a benzinben hígítandó adalékanyag használatát, ami gátolja a korróziót és megőrzi a benzin szerkezetét; ez népszerű gyógymód különösen a történelmi autók és a csak néhány szezonális kirándulás alkalmával használt kocsitulajdonosok körében.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×