eur:
391.1
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Nyitókép: Lakatos Péter

Szuperfegyver-e az árfigyelő? Itt vannak a számok

A júliusban bevetetett kormányzati árfigyelő hatására augusztus közepére átlagosan 15 százalékkal csökkent a 62 termékkategóriába sorolt élelmiszerek ára a legnagyobb áruházláncoknál. Hecker Flóriánt, a Világgazdaság főmunkatársa nézett kérésünkre a számok mögé.

Az elmúlt szűk másfél hónap napi adatait vette górcső alá a Világgazdaság, az adathalmazból pedig az InfoRádiónak nyilatkozó főmunkatárs számára az látszik, ha az árfigyelőn elérhető összes terméket, annak a legalacsonyabb árkategóriáját belepakoljuk egy kosárba, akkor "a 70 ezer forint fölötti sávból lecsúsztak az árak 60-65 ezer közé".

"Volt egy 15 százalékos csökkenés ebben az időszakban, ami jó eredménynek számít. Azért azt el lehet mondani, hogy az árfigyelő nélkül ez a csökkenés nem következett volna be" - mondta Hecker Flórián.

Az árfigyelő rendszer miatt kiemelt figyelem van az árak témájára, de kibontakozni látszik az árverseny "egyébként is". Hogy ez meddig maradhat fenn, arról azt mondta,

az elején nagyon magas árakkal indultak el bizonyos boltok az árfigyelőn.

"Bőven a 70 ezer forintos sáv fölött árazták a kosaraikat, aztán nagyon szépen követhető volt, hogy az első hetekben, júliusban ezek az árak elkezdtek csökkenni, a versenyt pedig minél élesebben próbálták fenntartani a boltok. Ennek volt köszönhető, hogy beálltunk ebbe a 60-65 ezer közötti sávba. Azt látjuk, ebből kilengések nagyon nincsenek" - részletezte.

Persze szerinte előfordul, hogy valaki 65 ezer forint fölé áraz, de az is, hogy 60 ezer alá, de tartós tendencia nem látszik a sávban maradáson kívül.

Az még Hecker Flórián szerint is kérdés, hogy szeptembertől "meg tud-e újulni" az árverseny. "Elég lenne egy fecske is, és máris azt látnánk, hogy a 60 ezer alatti sávba lecsúsznának a kosarak, és akkor újra fel tudna pörögni a verseny" - jegyezte meg.

Hogy az üzemanyagárak és az infláció egyébként is magas volta mellett miképpen lesz ez fenntartható, arról azt mondta, ez még nem is minden; hatalmas energiaigény van mind a kereskedői, mind a beszállítói oldalon, ámde a magas rezsiszerződések kifutnak, ősszel van egy "forduló" és újra lehet szerződni.

"Várható, hogy költségoldalon jelentkezni fog csökkenés. Ekkor merül majd fel kérdésként, hogy ezt a csökkenést a kereskedők átengedik-e majd a fogyasztóknak. Az eddigi trend az volt, hogy ezt megtették.

A kiskereskedelemben a fogyasztás nagyon gyenge, ami azért kedvező fogyasztói oldalon, mert egységesen sújtja a gyártást és a kiskereskedelmet is. Eddig az következett a fogyasztáscsökkenésből, hogy újabb áresés jön.

Szeptembertől tehát erre is sor kerülhet" - vázolta.

Távolabbra tekintve: a januári üzemanyag-jövedékiadó emelkedés fordított hatást hoz majd, de "azt is látni kell, hogy az üzemanyagár-változás és az energiaárváltozás különbségben nagyságrendi változás volt eddig az energiaár javára".

"Olyan drágaság volt energiabeszerzésekben, amelyek nem mérhetők ahhoz, hogy januártól a jövedékiadó-emelés miatt 41 forintos drágulás várható januártól az üzemanyagárakban" - vélekedett Hecker Flórián.

Másfél hónap alatt tehát - összegezve - az élelmiszerárak összesen 7 százalékkal csökkenhettek, ez pedig egyértelműen az árfigyelő hatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×