eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Battery innovation for cleaner, greener, electric vehicles, lithium
Nyitókép: Just_Super/Getty Images

Eldőlt: jönnek a szigorúbb akkumulátoros és elemes szabályok

Csaknem egyhangú szavazással, Magyarország támogatásával fogadta el hétfőn Európai Tanács az elemekre és akkumulátorokra, valamint ezek hulladékaira vonatkozó fenntarthatósági szabályokat szigorító új rendeletet.

A rendelet az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusát szabályozni fogja – a gyártástól az újrahasználatig és az újrafeldolgozásig –, valamint biztosítani fogja, hogy azok biztonságosak, fenntarthatók és versenyképesek legyenek - írta a Portfolio.

A Tanács oldalán elérhető szavazási összesítő szerint csak Bulgária és Szlovénia tartózkodott (bár elég lett volna 15 ország támogatása is).

Az összes elemet, akkumulátort érintik a változások: gombelemek, ceruzaelemek, a telefonokat töltő "külső akkumulátorok", a rollerekben is használt kis, illetve az autókban és ipari gépekben használt nagy akkumulátorokra vonatkoznak az új szabályok. Ezek célja, hogy elő lehessen mozdítani a körforgásos gazdaságot az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusára vonatkozó szabályozás révén.

A rendelet szerint

2027-re a készülékekbe beépített hordozható elemeknek, illetve akkumulátoroknak a végfelhasználó által eltávolíthatónak és cserélhetőnek kell lenniük.

A könnyű szállítóeszközökben használt akkumulátorok esetében követelmény lesz, hogy független szakember által cserélhetők legyenek.

Meg kell jeleníteni a címkéken is az újrafelhasználási adatokat és kötelező lesz az elektronikus „elem-, illetve akkumulátorútlevél”, valamint QR-kód használata. A címkézésre vonatkozó követelmények 2026-tól, a QR-kód pedig 2027-től lesznek alkalmazandók.

A rendelet előírja az újrafeldolgozott tartalom kötelező minimumszintjét az ipari elemekre, illetve akkumulátorokra, az SLI-akkumulátorokra (a gyújtást biztosítják járművekben, gépekben), valamint az elektromosjármű-akkumulátorokra vonatkozóan. Ez kezdetben 16 százalék a kobalt, 85 százalék az ólom, 6 százalék a lítium és 6 százalék a nikkel esetében.

A nikkel-kadmium akkumulátorok esetében 2025 végére 80 százalékos, az egyéb hulladékelemek, illetve -akkumulátorok esetében pedig 2025 végére 50 százalékos újrafeldolgozási hatékonysági célkitűzés szerepel az előírásban.

A rendelet a lítiumnak a hulladékká vált elemekből, illetve akkumulátorokból való hasznosítására vonatkozó célértéket 2027 végére 50 százalékban, 2031 végére vonatkozóan pedig 80 százalékban határozza meg.

Az Európai Tanács hétfői szavazásával az elfogadás folyamata lezárult. A rendeletet most a Tanács és az Európai Parlament aláírja. A rendelet ezután kihirdetésre kerül az EU Hivatalos Lapjában, majd 20 nappal később hatályba lép.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×