eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Pixabay.com

Napelemes tilalom: hamarosan fontos döntés érkezik

A betáplálási tilalom feloldásának menetrendjét az uniós támogatások miatt március 31-ig be kell mutatni és 2024. december 31. előtt fel kell teljesen oldani, de várhatón már idén megszűnik a korlátozás.

Tavaly október végén jelentette be a kormány a hálózat leterheltségére hivatkozva, hogy az újonnan létesített háztartási méretű kiserőművek esetében határozatlan időre megszüntetik a visszatáplálás lehetőségét. Annak, aki továbbra is szeretett volna élni ezzel a lehetőséggel, azoknak alig pár napjuk volt leadni a csatlakozási igényeiket.

Azonban abban az esetben, ha Magyarország hozzá szeretne férni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz legkésőbb 2024 december végéig fel kell oldania a lakossági napelemes hálózati betáplálási tilalmat. Mindezek mellett az Európai Bizottság javaslatának is eleget kell tennie: már idén március 31-ig valamilyen reformot véghez kell vinnie ezzel kapcsolatban. Ez pedig a szakmai értelmezés alapján azt sejteti, hogy az elkövetkezendő hetekben nagyobb változások fognak történni újra a szektorban – írja a Pénzcentrum.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint eddig sem volt a hálózat túlnyomó többségében műszaki akadálya annak, hogy ezek a rendszerek a hálózatra csatlakozhassanak, és arról is beszélt, hogy a kormányzati vállalásban benne van, hogy félévente felülvizsgálják a hálózati visszatáplálás lehetőségét.

A szakértők szerint az ország nagyobb részében nincs háztartási méretű rendszerek esetében hálózati akadály, ezért várható a korlátozás fokozatosan feloldása, de az RRF-támogatásokhoz való hozzáféréshez március 31-ig fel kell vázolni a megoldási menetrendet és 2024. december 31. előtt fel kell teljesen oldani.

Kiss Ernő információi szerint legkésőbb az év végéig vissza fogják engedni a hálózatra a háztartási méretű új napelemes rendszerek visszatáplálását is. Ennek egyik oka az, hogy hatalmas gazdasági károkat okozott a döntés: a teljes építőipart, az új építésű otthonok piacát ellehetetlenítette a kormány. Ugyanis nem lehet így ezeket a korszerű ingatlanokat megépíteni – hívta fel a betáplálás tilalmának egy másik negatívumára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×