eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ámon Ada: Budapest napelem-kapacitásában még óriási tartalék van

Budapest már három éve elindította azt a projektjét, amellyel elősegíthetné a napenergia városi integrációját és a napelemfejlesztések felgyorsulását.

Tavaly november elején új szabályozás lépett életbe, amelyet azóta sem oldott fel a kormány, a napenergia piacot nem sikerült felszabadítani, ami nyilvánvalóan limitálja a mi lehetőségeinket is – mondta az InfoRádióban Ámon Ada, a fővárosi önkormányzat klíma- és környezetügyi főosztályának vezetője.

A kormány arra hivatkozott, hogy ennyi új kapacitást nem fog elbírni a hálózat, ami Ámon Ada meglátása szerint valótlan indoka a korlátozásnak. Hamarosan egy olyan modellezést publikálnak, amiben megvizsgálják, hogy Budapesten a hálózati kapacitásproblémák milyen akadályt gördítenek a napelemek elé, és eszerint, amit a hálózati engedélyes szlgáltatót is megerősített: 1500 megawattnyi napenergia kapacitást könnyedén fel tudna szívni a budapesti hálózat.

Ámon Ada megjegyezte: ez azért is érdekes, mert

Budapesten fogy el a magyarországi villamos energia csaknem egynegyede.

Tehát kis helyen koncentrálódik óriási mennyiségű villamosenergia-igény, ami lefaragható lehetne, ha a városban a tetőkön létesülő napelemek útján tudnánk megtermelni egy részét az energiának.

Mint korábban arról az Infostarton beszámoltunk, az energetikai államtitkár azt mondta, ősztől várható a korlátozás fokozatos megszüntetése.

Ámon Ada szerint az a probléma az új jogszabályokkal, hogy elkedvetlenítették az embereket az ilyen jellegű projektekben való beruházástól. "A napelemek azért nem kétfilléres beruházások" – jegyezte meg Ámon Ada. Szerinte "rángatja a piacot a kormány" például azzal, hogy az éves szaldóelszámolásból hirtelen havi szaldóelszámolás lesz, megnövelve ezzel a beruházás megtérülési idejét. Azzal is, hogy korlátozza a hálózatra való visszatermelését ezeknek a technológiáknak, olyan bizonytalanná teszi az egyébként hosszú távra tervező beruházást, ami miatt az emberek elállnak az ilyen törekvéseiktől. "Ez egy nagyon rossz tendencia" – vélekedett a főosztályvezető.

Önkormányzati szinten annyit tehetnek, hogy megszüntetik a bürokratikus, adminisztratív akadályokat, melyek a településképpel kapcsolatosak. A kerületekkel együtt dolgozva olyan szabályozást igyekeznek kialakítani, ami könnyen érthető az embereknek.

Ha a kormány feloldaná a korlátozásokat

Szeptemberben létrehozták a budapesti Szolár Térképet, amin minden budapesti a saját lakóházára kattintva megtudhatja, hogy mekkora potenciál van az ő épületének tetején. A térkép aggregált adatai alapján Budapesten az összes technikai potenciál körülbelül 5000 megawatt.

Ez a Paksi Atomerőmű kapacitásának a két és félszerese.

Ugyanakkor a napelemek csak napsütéskor tudnak termelni, tehát nem tudnak akkora energiamennyiséget előállítani, mint egy hasonló méretű másik erőmű. Ámon Ada szerint ha a maximális potenciál 30 százalékát ki tudnák használni – tehát 1500 megawattnyi villamosenergia-kapacitást tudnának létrehozni –, az nagyon komoly könnyebbség lenne Budapestnek.

Budapesten a közösségi közlekedés 60-70 százalékát villamos energia táplálja, és a fővárosban jegyzik az elektromos járművek több mint a felét. Várható, hogy a magas igény tovább fog nőni a villamos energiára, amit úgy tudnának biztonságosan ellátni, ha nagy mennyiségű villamosenergia- vagy napelem-kapacitást hoznának létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×